Thale (22) tok grep midt i studietiden

For et år siden, kom en ung og sjarmerende dame inn døren på kurset mitt i Gimlehallen på Landås i

Bergen. Som alle andre, var hun ekstra spent på hva hun hadde begitt seg ut på, men hun møtte meg med et åpent sinn og fortalte litt om sin forhistorie.

Thale hadde, etter en tung periode, gått opp mye i vekt på grunn av inaktivitet, trøstespising og småspising. Selvbildet og selvtilliten var på bånn, og hun valgte å ta grep om livet sitt, for å bryte den leie sirkelen hun hadde kommet inn i.

Når vi så skrev mai 2019, kunne vi jublende konstantere at hun var kommet i mål med prosessen sin. Hun bikket 20 kilo ned i vekt på siste kurskveld, og det var fantastisk å se henne stråle om kapp med solen på den vakre maidagen.

Men like fantastisk har det vært, å få lov å følge henne på veien. Med sin positive innstilling til at endring kan ta tid, og med sitt flotte pågangsmot og vilje til å fullføre, har det vært en lek å være hennes mentor.

Jeg spurte henne derfor om hun ville fortelle sin historie, og kanskje komme med noen gode tips til andre unge (og eldre) som skal en del ned i vekt. Og det ville hun!

Mitt hovedtips er jo egentlig å melde seg på et Roede-kurs om du vil ta tak i helsen, det gir en motivasjon og forpliktelse som har vært veldig viktig for meg.

Thales beste råd og tips til andre som skal ned i vekt

1. Spis masse grønnsaker. Ikke bare gir det oss mange gode næringsstoffer, men man kan også spise nesten så mye man vil av det. Dermed blir man god og mett, og slipper å gå rundt sulten.

2. Skaff deg kunnskap! For å kunne vite hva og hvordan man kan spise for å gå ned i vekt, må man ha kunnskap om de rette valgene, og være bevisst.

3. Spis saktere og vent med neste porsjon! Jeg er stor tilhenger av at man skal spise seg mett mens man går ned i vekt, men ofte er man mett før man faktisk kan kjenne det. Vent derfor 20 minutter før du forsyner deg mer, ofte kjenner du da  – at du er mett.

Å spise ofte gir et stabilt blodsukker, og har for min del gjort at jeg får mindre lyst på noe søtt senere på dagen.

4. Spise ofte og ikke bli altfor sulten! Om jeg er altfor sulten, er det lettere å hive innpå fort og mye, når neste måltid er. Jeg har da lite tid til å tenke over hva, og hvor mye jeg spiser – fordi jeg er mest opptatt av å faktisk få i meg mat.

5. Ikke ha godteri hjemme! Gå i butikken på mett mage, og handle inn sunne matvarer.

Husk å tenk gjennom hva du tar med deg hjem fra handleturen! Et godt tips fra Thale!

6. Finn gode alternativer til godteri! Sukkerfrie drops pastiller, kalorifattig is, sukkerfri brus/saft, popkorn framfor chips osv.

Om jeg er umotivert i matveien, går jeg på trening og kommer som regel hjem igjen med påfyll av motivasjon.

7. Fysisk aktivitet! I tillegg til de veldig mange fordelene med fysisk aktivitet, merker jeg at jeg blir mer motivert i matveien når jeg har trent – og omvendt. Det blir en slags positiv sirkel.

8. Små endringer! Vita hjertego´ smør i stedet for vanlig bordsmør, mindre smør i sausen, steking med mindre smør/olje, mindre og lettere ost på pizzaen. Små endringer gir en stor effekt sammen og man ofrer ikke mye.

Roedepizza. Litt sunnere – men smaker kjempegodt!

9. Som jeg har lært av min kursleder: gi 80 %, ikke 100 %. Dermed er det levelig, og mer sannsynlig at endringene blir permanente vaner framfor en midlertidig løsning.

Helsegevinstene Thale ramser opp for meg, er mange: Bedre kondis, bedre psykisk helse, bedre selvtillit og selvfølelse, stolthet og mestringsfølelse, mer energi, mer treningsglede, bedre kroppsholdning.

10. Ikke gå i kjelleren av en feil! Alle gjør feil, og om du skeier skikkelig ut så er det ikke farlig. Prøv å tenke på det med god samvittighet, og ta nye gode valg når morgendagen kommer.

Thale er klar og tydelig på at hun nå skal gå Hold Vekten kurs, noe som vi i Roede-metoden anbefaler alle våre deltakere å ta seg tid og råd til. Jeg gleder meg til å følge denne unge damen videre, helt til hun kjenner at hun har bakken trygt under føttene og kan gå videre ut i livet uten min støtte.

Og med nye vaner – som varer.

Ønsker dere nydelige maidager!

Hilsen Charlotte

Powered by Labrador CMS