Fett blir ikke til muskler

Visste du at en person som er normalvektig har rundt 40 billioner fettceller i kroppen, mens overvektige har to til tre ganger så mange? Hvor blir det av dette fettet under en vektreduksjon?

Publisert

Man vet også at antall fettceller øker fra vi blir født til vi blir voksne. Men om omfanget holder seg stabilt eller ikke i voksen alder, er omdiskutert.

Mens noen forskere mener at antall fettceller holder seg konstant ved at det skjer en jevn nedbryting og oppbygging av fettceller i kroppen, mener andre at antall fettceller hos voksne som er overvektige øker, og at et økt antall fettceller gjør det vanskelig å gå ned i vekt.

Større fettceller

Det vi imidlertid vet er at fettcellene til overvektige er større, fordi hver fettcelle inneholder større mengder fett. Jo mer man spiser, jo mer fett lagres i hver enkelt celle. Når man går ned i vekt reduseres fettinnholdet i hver enkelt celle, men om man går tilbake til gamle spisevaner fylles cellene opp igjen.

Noen påstår at fettcellene er programmert til å fylle seg med fett, noe som gjør det ekstra vanskelig å gå ned i vekt. Det er fordi kroppen har en «termostat» den styrer etter, et set-point. Det innebærer en del strategier for at vekten skal holdes. På et tidspunkt under en livsstilsendringsprosess vil hjernen heldigvis styre etter et nytt set-point. Da vil fettcellene styre etter dette.

Vi hjelper deg med livsstilsendringsprosessen. Bli medlem her!

Muskler forbrenner mye mer per kilo vev enn det fett gjør.

Fett kan ikke bli til muskler

Akkurat på samme måte som at muskler ikke kan bli til fett, kan ikke fett bli til muskler. En fettcelle er en fettcelle hele livet, mens en muskelcelle er en muskelcelle. Dette kan ikke endres på. Men det som kan forandres, er kroppssammensetningen.

Så selv om fett ikke blir til muskler, og vi ikke han bli kvitt alt av fettceller, så er det fortsatt håp! Gjennom trening reduseres fettinnholdet i fettcellene, og samtidig økes muskelvolumet. Muskler forbrenner mye mer per kilo vev enn det fett gjør.

Så med et sunt kosthold og målrettet trening, kan en mindre andel av kroppen etter hvert bestå av fett, og en større andel av muskler. Denne kroppssammensetningen er svært gunstig, og gjør godt for helsen.

Lurer du på hva slags trening som gjelder, så er det jo egentlig all slags trening bra. Men styrketrening er spesielt bra med tanke på å bygge muskulatur.

Lungene som spiller en viktig rolle! Mesteparten av fettet forsvinner nemlig ut av kroppen som karbondioksid, altså CO2, og som vann, som går ut av kroppen gjennom forskjellige kroppsvæsker, som urin, spytt, tårer og svette.

Kilde: Bramat.no

Powered by Labrador CMS