Kan du de nye kostrådene?

Nå har Helsedirektoratet lansert nye kostråd for god helse. Her gir vi en enkel oversikt over de nye rådene.

Publisert Sist oppdatert

Kostholdet i Roede-metoden baserer seg på Helsedirektoratet sine kostråd. 

De nye norske rådene baserer seg på de nye nordiske ernæringsanbefalingene (NNR) som ble presentert i juni 2023. Kostrådene bidrar til å redusere risikoen for de vanligste livsstilssykdommene og har sto påvirkning på helsa vår. 

Nå er det sju offisielle råd, mot 12 i de gamle rådene, og de skal både være enklere å forstå – og være mer motiverende.

De 7 nye rådene

1. Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede. Dette rådet oppsummerer egentlig de andre rådene. Man kan tilpasse en del innenfor kostrådene mht livssyn osv. Det viktigste er at det er variasjon i kostholdet, og at det handler om mer enn bare å spise og gjøre seg mett - også matglede. I det første rådet inngår også det å innta olje og nøtter. I dette punktet inngår også å begrense inntaket av ultraprosessert mat.

2. Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider. Rådet er å spise 500-800 gram frukt, bær og grønnsaker hver dag. Om man ikke får dekket 5 om dagen, er enhver økning bra. Halvparten kan være frukt/bær, og halvparten kan være grønnsaker.

3. La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag. Sørg for minst 90 gram fullkorn daglig.

4. Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt, og spis 300-450 gram fisk i uken, rødt kjøtt inntil 350 g/uken, velg gjerne belgfrukter minst en gang i uken. Velg gjerne hvitt kjøtt fremfor rødt kjøtt. Egg inngår også i et sunt og variert kosthold, men det gis ingen mengdeangivelse

5. Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett, tre porsjoner daglig. To av porsjonene bør være melk, syrnet melk eller yoghurt for å dekke behovet for jod.

6. Godteri, snacks og søte bakevarer bør begrenses. Det er imidlertid rom for det av og til i et variert kosthold. Ingen mengdeangivelser gis.

7. Drikk vann! Drikke med sukker bør begrenses. Alkoholinntaket bør være så lavt som mulig.

I likhet med de offisielle kostrådene, er Roede-kostholdet et variert og balansert kosthold som inkluderer mat fra alle de ulike matvaregruppene, noe som igjen favner alle de ulike næringsstoffene kroppen vår trenger. I tillegg har vi fokus på å spise i passe porsjoner. Det er viktig å få i seg rikelig med frukt, bær og grønnsaker. Vi anbefaler allerede å spise minst 5 porsjoner grønnsaker frukt og bær og grønnsaker daglig. Samtidig vet vi at enhver økning av frukt og grønt vil være av positiv betydning. Vi støtter også rådet om å spise mindre rødt kjøtt og heller spise mer hvitt kjøtt, fisk og belgfrukter som også er gode proteinkilder. 

Likeså anbefaler vi å spise magre meieriprodukter, velge grove kornprodukter og velge mer fisk.

I de nye rådene presiseres det også at et sunt kosthold kan settes sammen på mange måter. I Roede  er vi klar på at den helt vanlige maten duger for å oppnå en sunn livsstil og den vekten du ønsker. Og alle i familien trenger å nyte godt av den sunne hverdagsmaten. 

 Mat er mer enn bare mat!

Mat er en viktig kilde til energi og næringsstoffer, men det handler ikke bare om næringsstoffer og energi. Det handler også om glede av å spise og gleden av å spise sammen. I Roede snakker vi mye om matglede som handler om å spise god, variert og næringsrik mat, og viktigheten av å spise sammen. Fellesmåltidet gir oss mye glede og hyggelig samvær som er utrolig viktig både psykisk og sosialt.

Vet du hvordan ditt kosthold er?

I Roede har vi utviklet en app der du kan registrere maten du spiser og få oversikt over næringsstoffene og matvarene som er viktige i et sunt og variert kosthold. Appen gir deg en kostscore som gir deg en tilbakemelding på om du får i deg de næringsstoffene og matvarene som er viktige for god og robust helse.

Test ut appen vår gratis i 14 dager!

Kilde: Helsedirektoratet

Powered by Labrador CMS