Nå er det tid for Fårikål!
Fårikålsesongen er her og markeres med sin egen festdag! Men lurer du på om fårikål er forenelig med en sunn livsstil? Her får du svaret!
Fårikål er den norske nasjonalretten! Så populær er den, at den har fått sin egen dag; Siste torsdag i september markeres Fårikålens festdag!
Nå er det mange som samles for å nyte denne deilige retten, som er laget med fårikålkjøtt, kål og pepper. Lurer du på om du kan spise fårikål når du ønsker å leve sunt, så er svaret JA!!
Fårikål består av norske rene råvarer - lammekjøtt, hodekål, pepper og potet. Fårikål er et måltid forbundet med mye hygge og matglede, dessuten spiser vi ikke fårikål veldig mange ganger i løpet av året, så da er det viktig å nyte måltidet når man en sjelden gang spiser fårikål.
Perfekt festmat
Fårikål er den perfekte festmaten, fordi den er enkel å lage, inneholder få ingredienser og serveres fra en store gryte – dermed lite oppvask i etterkant! Fårikål smaker ofte best dagen etter så du kan også forberede alt dagen før.
I butikken kan du nå finne fårikålkjøtt – som er en blanding av stykker av lammekjøtt fra nakke, bryst, bog og slagside. Det kan variere fra leverandør til leverandør og fra pakke til pakke hvilken fordeling det er av de ulike stykningsdelene. Fårikålkjøtt har ofte en fettprosent på ca. 18 %.
Ønsker du å bruke kjøtt som har mer kjøtt og mindre fett, kan skiver av lammebog fungere godt i stedet for fårikålkjøtt eller i tillegg til.
Fårikål spises ikke så mange ganger i året så det er viktig at det smaker godt når vi først spiser det. Vil du allikevel ta noen sunnere valg kan du ta med deg noen av disse tipsene, uten at det går på bekostning av hverken smaken eller kosen:
- Se etter stykker med mest mulig kjøtt og minst mulig fett når du er i butikken.
- Velg kjøttrike stykker som f. eks skiver av lammebog.
- Bruk gjerne mer kål og evt andre grønnsaker som gulrot – og forsyn deg gjerne med dobbelt så mye kål som kjøtt.
- Kok gjerne fårikålen dagen før du skal servere den, sett den kjølig og fjern evt fettlag før du varmer den opp igjen. Da fjerner du mye av fettet samtidig som mye av smaken fortsatt er bevart i gryten.
- Du kan evt fjerne synlig fett før du koker eller før du spiser
- Bruk gjerne frisk persille og tyttebær som tilbehør
- Spis sakte og nyt maten – husk at det tar ca 20 minutter fra du spiser til du kjenner at du er mett.
- Drikk godt med vann ved siden av og moderer evt inntaket av akevitt og øl.
Velbekomme!