Grønn og smakfull grillmat

Grillsesongen er i full gang! Marinerte kjøttstykker, pølser i mange fasonger og annet grillbart har igjen fylt butikkhyllene. Det er virkelig fantastisk

å nyte de få, dyrebare sommerkveldene vi har utendørs med venner og familie. Og hva er vel mer sommerlig og sosialt enn grilling?

Likevel… varme, lyse sommernetter og tungtfordøyelig, fet mat er neppe den beste kombinasjonen! Sommeren er en tid hvor mange ønsker å spise litt lettere mat. Kanskje har du også jobbet hardt for å tape noen kilo fram mot sommeren, og ønsker å fortsette å spise sunnest mulig?

Grillmat trenger definitivt ikke være en kjøttorgie

For helt ærlig – hvordan føler du deg egentlig etter å ha inntatt et litt overdimensjonert  kjøttstykke dynket i marinade? Kanskje ikke så lett? Så glem tunge grillmiddager og gå heller for den lettere plantebaserte varianten!  Frukt og grønnsaker  får en spennende sødme når det legges på grillen.

Be sammen til en hyggelig sammenkomst med grilling i fokus.
Be sammen til en hyggelig sammenkomst med grilling i fokus.

Lettvint, lettfordøyelig, saftig og godt!

Tilberedelse av grønnsakene kan varieres mellom steking direkte på grillen, i folie eller på grill spyd.

Tips til hva du kan legge på grillen

Så å si ALT av grønnsaker og frukt kan grilles! Sats på ulike farger og konsistens! Aubergine, maiskolber, squash, tomater, søtpaprika, sopp, gulrøtter, søtpotet, blomkål og avokado – her er det bare fantasien som  setter grenser.

Så når bør du bruke folie?

Tips 1: Bruker du grillspyd av tre så bør de bløtlegges for ikke å ta fyr. Tips 2: For å forkorte grilltiden kan du stikke noen små hull i grønnsakene eller forkoke  grønnsakene litt før du legger dem på grillen.

SPIS OPP MATEN: Bruk gjerne rester av grønnsaker du har liggende i kjøleskapet og avskjær av kjøtt om du har.
SPIS OPP MATEN: Bruk gjerne rester av grønnsaker du har liggende i kjøleskapet og avskjær av kjøtt om du har.

Når grønnsakene  pakkes inn i folie blir de noe mykere enn om de legges direkte på grillen, og blir derfor mer dampet enn stekt. Litt hardere og tykkere grønnsaker som rotgrønnsaker kan derfor med fordel pakkes inn i litt folie slik at de mørnes tvers igjennom. Om man legger slike direkte på grillen blir de gjerne brent eller stekt bare på overflaten.

Bruk dobbel folie, ha på en liten skvett olje, hvitløk, eventuelt  litt tørr hvitvin, et par kvaster friske urter, litt salt og brett folien sammen. Stek så foliepakkene i 10-20 minutter alt etter hvor fint du har skåret grønnsakene.

Tynnere grønnsaker som asparges, sopp eller skriver av aubergine og squash kan derimot legges rett på grillen uten folie. Husk bare å pensle grønnsakene godt med olje og krydre på forhånd. En grønnsak som egner seg utrolig godt på grillen er fennikel. Den gode lakrissmaken og sprøheten beholdes ved grilling på direkte varme og gir en spennende smak sammen med andre grønnsaker.  Del den i to, pensle godt med olje og legg  med snittsiden ned.

Grønnsaker på grillspyd er både praktisk og ser innbydende ut. Ting som egner seg for spyd er løk, paprika, squash, aubergine og sopp. Kutt grønnsakene i terninger, tre på spydet, pensle med olje og krydre. Enkelt og godt!

Bruk gjerne rester av grønnsaker du har liggende i kjøleskapet og avskjær av kjøtt om du har. Rester av karbonadedeig kan formes som kjøttboller på spyd sammen med rødløk og de grønnsakene du måtte ha.

Mange blir overrasket over at frukt også kan grilles! Frukt smaker jo godt uansett, men ved grilling framheves faktisk fruktens farge, smak og saftighet ytteligere. En frisk avslutning på måltidet!

Riktig god sommer!

Nina C Johansen

Powered by Labrador CMS