En fristende bowl, eller skål, fylt med friske grønnsaker og en god asiatisk inspirert saus.

Enkle matbytter for en sunnere og lettere hverdag

I løpet av en dag er det ikke alltid like lett å huske på å spise sunt og vite hvilke valg som er smarte å ta. Her er noen tips til enkle smartbytter som du kan gjøre i din hverdag, og på den måten oppnå et litt sunnere kosthold.

Publisert

Vil du spise og leve litt sunnere? Da er det lurt å gå for noen smarte matbytter. Disse kan du enkelt få til i hverdagen din, og det tar ikke mye tid.

Trenger du hjelp til å spise sunnere? Det hjelper vi i Roede deg med! Bli medlem her.

Fra hvit ris til byggryn

Ja, hvit ris er godt, og i noen middager smaker det til og med bedre enn annen ris, men så ofte som mulig er det smart å bytte fra hvit ris til byggryn eller fullkornsris. 

Da får du i deg mer fiber og mer vitaminer og mineraler, og det bidrar også til en god metthetsfølelse, som gjør det lettere å unngå å få i seg for mye mat.

Sunne proteinkilder

Offisielle kostråd sier at vi ikke burde spise mer enn 500 gram rødt kjøtt i uken (tilberedt vare). Det betyr cirka 2-3 middager i uken og litt kjøttpålegg. Om du spiser mer enn dette kan det være smart å variere i større grad med andre sunnere proteinkilder, som hvitt kjøtt, fisk (fet og hvit fisk) eller belgvekster som bønner og linser.

Hvitt kjøtt er magert, fet fisk gir omega 3 og belgvekster gir fiber.

Fin pasta med potet

Poteten er en av matvarene med lavest klimagassutslipp.

Et smart valg er å bytte ut fin pasta med fullkornspasta, fordi det gir mer fiber og metter mer. Et annet godt alternativ er å bytte ut pasta med potet. Poteten inneholder mer fiber, samt vitamin C og kalium.

En annen god grunn til å velge potet er at den er et produkt vi produserer mye av i Norge. Det er også en av matvarene med lavest klimagassutslipp.

Fra fint til grovt

Vi har vært inne på det allerede, men generelt er det bra å bytte fra fint til grovt. Bytt ut fint brød, lyse knekkebrød og hvite polarbrød med de grove variantene. Bruk Brødskala`n for å ta gode valg. Velg brød og brødvarer med en grovhetsprosent på minst 75 prosent.

Fra kjøttdeig til karbonadedeig

Bytter du ut kjøttdeig med karbonadedeig får du mindre fett og salt. Et annet godt tips til hverdagsmiddagen er å velge renskåret kjøtt fremfor bearbeidet kjøtt. Renskåret kjøtt inneholder mindre mettet fett og er fritt for salt. Eller velg andre Nøkkelhullsmerkede kjøttprodukter.

Fra fet til mager

Bytt ut helfete oster og fete meieriprodukter med magre varianter eller de med Nøkkelhullsmerke. Her sparer du både kalorier og mettet fett. Og spar de fete variantene til for eksempel koking, siden lettprodukter ikke egner seg like godt til koking. 

Mer grønt

Uansett hva du spiser, fyll på med mer grønt på tallerkenen - i alle fall de gangene det er naturlig. Mer grønnsaker til lunsj, middag, kvelds og mellommåltid betyr mindre plass til annen - og usunn mat. Dessuten gir det god smak og mer fiber, vitaminer og mineraler.

Kilde: Matprat

Powered by Labrador CMS