Frukt og grønt – fordi du fortjener det!
At du bør spise mer frukt og grønt har du hørt mange ganger – kanskje helt siden du var barn. Jeg kan huske at argumentasjonen var noe ullen og uklar: «Fordi det er sunt!» Dette kan virke selvsagt og innlysende for de fleste. «Spis mer frukt og grønt» har blitt et slags mantra og man legger pliktskyldig en ekstra brokkolibukett på tallerken.
Mer enn vitaminer og mineraler
Hva betyr det egentlig at noe er sunt? At det inneholder mye vitaminer og mineraler? Lite fett og mye proteiner? Lite kalorier? Andre ting? Ja, det er nemlig det; andre ting! Dersom frukt og grønt kun inneholdt vitaminer og mineraler kunne vi tatt en vitamin/mineraltablett og droppet eplet, spinaten og brokkolien. Men sånn er det ikke!
Frukt og især grønnsaker inngår i den matvaregruppen som er mest næringstett av alle. Næringstetthet er et begrep som sier noe om hvor mye næringsstoffer en matvare inneholder i forhold til kaloriinnholdet. I denne gruppen finner vi frukt, grønnsaker, urter, belgvekster, korn, nøtter og frø. Og ja, frukt og grønt inneholder viktige, sunne vitaminer, mineraler, sporstoffer, aminosyrer, fett og generelt sett lite kalorier (med noen unntak). Men i tillegg finnes det noe annet som kun finnes i plantemat; fytokjemikaler (kjemiske plantestoffer) og fiber. Disse stoffene finnes faktisk ikke i animalske produkter i det hele tatt.
Fytokjemikalier beskytter og reparerer cellene våre
Kartlegging av, og forskning på fytokjemikalier er et relativt nytt og spennende område innen ernæring. Forskere mener at det finnes om lag 100 000 forskjellige kjemikalier i planter og man regner med at ett plantebasert måltid kan inneholde så mye som 25 000 av disse stoffene. De fleste fytokjemikalier har antioksidant egenskaper, men de har også andre egenskaper som kan ha ulike effekter i kroppen. Foreløpig forskning tyder på at fytokjemikalier beskytter og reparerer cellene våre, noe som er viktig for blant annet immunforsvaret og aldringsprosessen. Men noe som virkelig har fått oppmerksomhet de senere årene er at de også ser ut til påvirke genene våre på en gunstig måte. Foreløpig vet man ikke klart hvilke mekanismer som er involvert eller hvilke stoffer som er ansvarlige for denne effekten, så dette er et spennende felt å følge med på.
Gunstig effekt av fiberrik kost
Så bestem deg idag for at plantene skal spille en enda større rolle på tallerkenen fra nå av – det vil være den beste helse-investeringen du kan gi deg selv og familien din!
Fiber er også under lupen forskningsmessig. Det viser seg nemlig at fiberrik kost har gunstig effekt på flere ting enn tidligere antatt. Fiber påvirker tarmbakteriene våre på en positiv måte, og kan blant annet forebygge tykktarmskreft og senke risikoen for hjertesykdom. Man har også funnet at sammensetningen av tarmbakteriene våre faktisk kan være avgjørende for blant annet hvordan vi tar opp og lagrer fett. Ved å legge om til et mer plantebasert kosthold, vil man kunne endre bakteriefloraen i tarmen relativt raskt og dermed påvirke både vår fordøyelse og helsen ellers på en gunstig måte.
Vi er virkelig priviligerte i vår del av verden! Vi har mer tilgang på spennende matplanter enn noen gang – hele året. Nå i disse tider har butikkene startet en priskrig på frukt og grønt. Så det er ingen grunn til å begrense seg i frukt og grønt avdelingen!
Et plantebasert måltid vil gi en skikkelig boost av næringstoffer, fytokjemikalier og fiber. Og om man spiser plantebasert på jevnlig basis så vet vi dessuten at dette beskytter mot flere av de vanligste livsstilssykdommer, som hjertesykdom, diabetes type 2, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, fedme og enkelte krefttyper.
Ha en fin dag!
Nina Cathrine Johansen☺