Kjøttfri mandag? Nye produkter det er verdt å teste ut!

Det har nærmest skjedd en liten eksplosjon av nye matvarer som etterligner kjøtt i butikkene den siste tiden. Slike produkter er tenkt som alternativ både til vegetarianere, fleksitarianere og vanlige kjøttspisere som vil redusere kjøttforbruket. Moderne teknologi har gjort at både konsistens og smak kommer så tett inn på originalen at selv den mest skeptiske kjøtteter kan la seg begeistre. 

Så hva er egentlig fordelen med å bytte ut kjøttet med slike produkter?

Fra et ernæringsperspektiv vil man blant annet få betydelig mindre mengde fett og kalorier i måltidet. Spesielt gunstig er det at disse produktene inneholder forsvinnende lite av det mettede fettet som vi bør spise mindre av. Samtidig er slike produkter proteinrike og fiberrike fordi de oftest er laget av belgvekster.

Mange av kjøtterstatningene er laget av soya som har en spesiell god aminosyreprofil, samt en relativ lik konsistens som kjøtt. Kjøtterstatningene varierer en del både i kaloriinnhold og saltinnhold. Men generelt sett er de proteinrike, har mindre kalorier enn kjøtt, og lite mettet fett.

Foto: Rema1000 MEATish kvernet deig original Konsistens og smak: Utseendemessig er denne deigen lik vanlig kjøttdeig. Krydder anbefales både for farge og smak. Bruksområde: Alle retter du ville brukt kjøttdeig feks lasagne, bolognesesausen eller til fredagstacoen. Pris: 29 kroner. Ingredienser: MEATish-produktene er laget av GMO-fri soya dyrket i Nord-Amerika. I tillegg inneholder alle produktene norske egg. Næringsinnhold: Avhengig av hvilke produkter man sammenligner med, kan «MEATish»-produktene ha tilsvarende eller høyere proteininnhold og mindre mettet fett enn kjøtt-alternativene. Proteininnholdet i «MEATish kvernet deig» er noe lavere enn i kjøttdeig. Saltinnholdet tilsvarer det i vanlig kjøttdeig. Produktet innholder lite fett og kaloriinntaket vil bli ca 40 % lavere om man erstatter kjøttdeigen med  MEATish kvernet deig. Foto: Dagbladet.no «OUMPH!» serien Dette er en populær svensk serie som selges i butikker i NorgesGruppen. Denne serien presterte å selge mer enn selveste Grandiosa da den ble lansert i Norge i 2016. De som er på jakt etter naturtro etterligninger av kjøtt bør prøve seg på en rett med «Oumph!» Konsistens/smak: «Oumph!» finnes i 7 varianter; tre i serien «Pure Oumph!» som er uten smakstilsettning. Og fire krydrede varianter; «The Spicy Oumph!» Om man skjærer over bitene og ser inni, ser man at det består av mange lag med blant annet soyaprotein, som er foldet sammen for å ligne på kjøtt. Smaken og konsistensen minner om svinekjøtt eller kylling. Produktene kan stekes kokes, grilles eller varmes over åpen ild. Dersom du skal ha «kjøttet» i en gryte – anbefales det å steke det først – ellers kan det bli litt seigt. Produktet bør tines for det tilberedes for best mulig resultat. Ingredienser: Den rene råvaren «The Pure Oumph» inneholder kun soyaproteinkonsentrat, vann og salt. De andre er tilsatt forskjellige krydder. Soya som er brukt i disse produktene er fra Nord Amerika. Bruksområde: Alle retter du normalt ville brukt kjøtt. Pris: Cirka 57 kroner for en pakke med 280 gram. Næringsinnhold: Disse produktene er så å si fettfrie og har et høyt proteininnhold. Produktene inneholder også folat og faktisk talt mer jern enn de fleste kjøttvarer. Saltinnholdet er litt høyt i de krydrede variantene  (1- 1.7 g/100g). Mens i den ukrydrete varianten er det relativt lite salt (0.6/100g). Dersom man eksempelvis bytter ut oksekjøttet med «OUMPH!» vil man spare mange kalorier. Det er tre ganger så mange kalorier i oksekjøtt sammenlignet med kaloriinnoldet i «OUMPH!». Generelt om kjøtterstattere Noen av produktene krever en del olje eller smør når man steker de. Og som med kjøtt; krydder er hemmeligheten! Så her er det kun fantasien som setter grensene for at du i prinsippet kan lage alle mulige kjøttretter om til en vegetarisk rett. God kjøttfri mandag! Nina C Johansen

Det finnes etter hvert omlag 40 ulike kjøtterstatningsprodukter i norske butikker. To spennende nykommere på markedet er «MEATish» serien som kan kjøpes på REMA1000 og «OUMPH!» serien som selges på Meny og KIWI butikker.

Det var utvilsomt litt uventet at kjøttprodusenten Nortura kastet seg på vegetarbølgen! I samarbeid med Rema 1000 lanserte de i mars 2017 en ny produktserie «MEATish», med forskjellige kjøtterstatninger basert på soya og egg. Produktene er rimelige i pris og utseendemessig ligner de i stor grad på de produktene de er ment å erstatte. Jeg har sett litt nærmere på produktet som er ment å erstatte kjøttdeig.

Powered by Labrador CMS