Hvilken trening er best for den mentale helsen?
Du har sikkert kjent på at en treningsøkt gjør humøret bitte litt bedre, du får litt mer energi og du stresser litt mindre. Men hvilke aktiviteter er best for å oppnå dette?
Det er mange måter å røre på seg, og vi vet at bevegelse gir mange helsegevinster. Nyere forskning viser at regelmessig trening også har en forebyggende effekt på flere psykiske lidelser, som angst og depresjon.
Men er det sånn at noen treningsformer er bedre enn andre? Vi deler gjerne trening i to typer; kondisjon der man beveger seg fra A til B og idrettsgrener som tennis og styrketrening, der teknikk og motorikk står i fokus.
Skal vi tro ekspertene, motvirker treningsformer som løping og sykling stress og styrker det mentale. Den andre type treningsformen er spesielt viktig for hjernen. Spesielt hvis man tester ut nye typer trening. For når du lærer deg en ny treningsform, vil du utfordre og styrke hjernen.
Det beste er å kombinere treningsformene, for det er ikke sånn at den ene er bedre enn den andre.
Last ned Roedes NEDiVEKT-app, og få tilgang til treningsfilmer!
Ute bedre enn inne
Selv om den ene treningstypen ikke nødvendigvis er bedre enn den andre, er det en klar fordel å få opp pulsen, og gjerne ute. Frisk luft og grønne områder er med på å redusere stress og forsterke fokuset, ifølge forskere. Det vil si at det trolig er bedre å løpe en tur ute i skogen enn inne på en tredemølle.
Du har sikkert hørt om Runner's High, som mange løpere beskriver at de har. Runner`s high er en følelse av eufori og velvære, og redusert ubehag, som man kan oppnå ved langvarig kondisjonstrening. Følelsen kan motivere og bidra til at vi fortsetter å løpe - og kanskje begynner å løpe?
Se film: Styrketrening for løpere
Hvor ofte?
Så hvor ofte skal man trene for å oppnå en effekt? Man sier gjerne at alt er bedre enn ingenting, som betyr at litt er bedre enn ikke noe. Men om du først vil gjøre en forskjell på din mentale helse, er det smart å trene regelmessig.
I mange tilfeller kan slik regelmessig trening har samme effekt på det mentale som medikamentell behandling, som antidepressiva.
Så regelmessig er bra. Men hvor intensiv skal treningen være? Dette vil variere fra person til person, det viktigste er at du gjør noe, enten det er hardt eller enkelt.
Gjør noe du syns er gøy
Et smart råd er å velge den treningen du syns er gøy, og som du har lyst til å gjenta i morgen og i over i morgen. Da er sjansen større for at du vil gjøre aktiviteten igjen og igjen, og det er dette som vil bedre humøret og gi deg bedre mental helse.
Kilde: Forskning.no