Er du snill med deg selv?

Vi alle har en ryggsekk med historie som vi bærer med oss. Denne sekken er fylt med opplevelser, følelser og historier som vi har opplevd gjennom livet vi har levd. Dette har bidratt til å forme hvem vi er og hvordan vi tenker om oss selv. Opplever du at din ryggsekk har formet deg til hvordan du snakker til deg selv?

Er du god på å snakke deg opp eller god til å snakke deg ned? Mange bruker dessverre mye energi og tid på å snakke seg ned. Bruker du energi på negativt selvsnakk og ønsker helst å gi slipp på disse følelsene? Her er noen råd til hvordan du kan ta tak i denne utfordringen.

Alle har en ryggsekk full av…

Alle har vi en ryggsekk, og den kan være full av små og store skuffelser, små og store sorger, små og store erfaringer – og små og store drømmer. Tenk gjennom hva som er din historie. Har du opplevd noe i løpet av livet som har satt spor i deg? Har du fått kommentarer som du aldri glemmer og som påvirker deg, uten at du kanskje tenker over det? Eller har du hørt noe om deg selv som forstyrrer deg i å se hvordan du egentlig ser ut?

Slike hendelser og episoder i livet kan farge deg mer enn du tenker. Hvor bevisst er du på dette og hvor mye påvirker det deg i det daglige?

Kjenn hvor robust og godt kroppen din fungerer

Tar tankene om hvordan du ser ut mye plass i hverdagen? Prøv å se på kroppen din som et flott maskineri som faktisk bærer deg rundt hver dag. Den fortjener at du retter deg opp i ryggen og løfter hodet. Kjenn etter hvordan musklene og beina fungerer og bærer deg rundt i verden. Fokuserer du på kroppens funksjon i stedet for utseende vil det kunne gi deg en ekstra robusthet i forhold til deg selv. Vær takknemlig for den kroppen du har og alt det den gjør for deg. Husk at det er ikke du og kroppen din, det er dere som en enhet. Å leve i symbiose med kroppen er en viktig strategi for kunne spille på lag med kroppen.

Gi slipp – og fokuser på deg selv

I en tid hvor vi bruker mye tid på sosiale medier, er det lett å sammenligne seg med andre. Da er det lett å kjenne på jaget og at alle andre har det mye bedre enn deg. Et tips kan være å bli bevisst og sette ord på hva du er flink til og flytte fokus til det du setter pris på ved deg selv. Prøv å definér deg selv på nytt og prøv å gi slipp på ditt gamle bilde av deg selv. Lar du de negative tankene om deg selv få stor plass i hverdagen, vil du ha mindre plass til det som egentlig gir mening med livet ditt og gir deg energi og overskudd. Det fører jo egentlig ikke noe godt med seg.

Bruk heller kunnskapen og erfaringen du har hatt rundt de negative tankene om deg selv til noe positivt og energifullt. Å stille spørsmål som “hvem er jeg?” og “hvem vil jeg være?” kan gi deg noen perspektiver på hva man ønsker å strekke seg etter.

Stå stødig i egen kropp

Å være komfortabel i egen kropp er en pågående indre prosess hver og en må jobbe med. Vi må tåle at kroppen har levd og at det skjer naturlige forandringer i løpet av livet ditt. Jo eldre vi blir, jo mer takknemlige bør vi være for den kroppen vi har. Prøv å sammenligne kroppen din med hjemmet ditt og forsøk å være til stede i den og det du gjør. Har du en sårbarhet kan det å akseptere den og utnytte den til din fordel, føre til at du klarer å bære den sårbarheten du kjenner, med stolthet.

Det at vi er komfortable og robuste i egen kropp, gjør at det er lettere å rette seg opp og være stolt over hvem du er.

Les også: Spis deg mer robust.

Egenros og framsnakk

Å gi ros til deg selv og andre kan være mer kraftfullt enn du aner. Si det du legger merke til ved andre – gi ros og komplimenter. Å rette fokus mot andre har også en positiv effekt på deg. Sier du det du legger merke til hos andre, så skal du se hvor godt det føles. Å rose seg selv opp i skyene så du nesten blir flau er også nyttig. Har du brukt mye tid på kritisere deg selv, krever det en skikkelig omgang med positivt selvsnakk og egenros, før din underbevissthet blir overbevist om hvor bra du er!

Så finn den gode stemmen din som heier på deg og vær takknemlig for det kroppen gjør for deg. Fremsnakk deg selv og sett pris på hele deg. Det er er så mye viktigere enn hvordan du ser ut!

God sommer!

Powered by Labrador CMS