Hvor mange daglige skritt gir vekttap?

De fleste har hørt om de berømte "ti tusen skritt om dagen", som vi oppfordres til å gå. Men er det slik at det er så mange skritt man må gå for å gå ned i vekt?

Publisert Sist oppdatert

Å gå mange skritt hver dag - kombinert med å spise sunt og litt mindre mengder mat, vil stort sett føre til vekttap. De fleste har hørt om de berømte "ti tusen skritt om dagen", som vi oppfordres til å gå. Men er det slik at det er så mange skritt man må gå for å gå ned i vekt?

Svaret er at det vil variere mye fra person til person.

Forbrenningen avhenger av mye

Hvor mye du forbrenner på en gåtur avhenger av flere ting, som blant annet tempoet du går i, skrittlengde og vekt. Og ikke minst terreng, går du i motbakke forbrenner du mer enn om du går på flat mark.

De fleste vil forbrenne 30-40 kcal per 1000 skritt på flat mark. Det gir en forbrenning på cirka 300 til 400 kcal ved 10.000 skritt. Forbrenningen øker om du går i høyere fart eller i motbakke.

Om du er utrent og ønsker å komme i gang, er det å gå 10.000 skritt oppnåelig for mange, og er et fint sted å starte. Om det føles vanskelig å gjennomføre dette, er det viktig å huske at noe er bedre enn ingenting; å gå 5.000 skritt er langt bedre enn ikke å gå noen. Litt bevegelse vil gi økt forbrenning sammenliknet med det å sitte stille.

Studier som har sett på sammenhengen mellom kronisk sykdom og antall skritt gått over tid, viser at de som går 8.000 skritt om dagen har lavere risiko for å utvikle blant annet fedme, søvnapné og alvorlig depresjon. Studier har også funnet at risikoen for å utvikle alvorlig overvekt og fedme faller med 64 prosent hos overvektige som går mellom 6000 og 11.000 skritt om dagen.

I tabellen til høyre ser du forbrenningen ved antall skritt og vekt.

Tempoet er viktig!

Når man sammenlikner energiforbruket med ulike aktiviteter, bruker man en såkalt MET-skala. Det gjennomsnittlige energiforbruket når man ligger stiller defineres som 1 MET (metabolsk ekvivalent). Ved 3 MET, er energiforbruket tre ganger så høyt som under hvile.

Ved rolig gange vil det gjennomsnittlige energiforbruket være cirka det doble som under hvile, og firedoblet ved hurtig gange. Tempoet har altså mye å si.

Ta utgangspunkt i der du er i dag. Start opp i det små om du ikke er vant til å trene. Så kan du gradvis øke både antall skritt - og tempoet. Husk at skrittene kan deles opp i bolker. Du trenger ikke gå en lang tur, du kan helt fint gå flere få tuer, du oppnår samme effekt. 

All aktivitet teller.

Handler ikke bare om aktivitet

For å gå ned i vet er det nødvendig med et energiunderskudd. Det kan man oppnå på følgende måter: Spise mindre, trene mer eller en kombinasjon av disse, som ofte er den beste måten å lykkes med å gå ned i vekt.

For å redusere vekten gjennom trening, er det viktig å trene både ved høy intensitet der pulsen kommer opp, i tillegg til styrketrening. Om dette er vanskelig å tå til i en hektisk hverdag eller du mangler motivasjon, er økt hverdagsaktivitet et fint sted å starte.

Å gå mange skritt om dagen kan bidra både til å gå ned i vekt og til god helse. Samtidig er det viktig å huske på at du kan gå flere tusen skritt hver dag uten å gå ned i vekt, om du fremdeles inntar mer energi enn du forbruker.

Powered by Labrador CMS