Ikke glem poteten!

Mange har kuttet ut poteten fordi de tror den er usunn. Men det er mange gode grunner til å ha poteter til middag!

Publisert

Potet var en viktig energikilde for oss i gamle dager, men har fått et ufortjent dårlig rykte i nyere tid. Sannheten er at poteten inneholder langt færre kalorier og karbohydrater per 100 gram enn ris og pasta, som vi gjerne bytter ut poteten med - og samtidig bidrar den totalt sett med mer vitaminer og mineraler.

Her er flere grunner til hvorfor poteten er en viktig matvare i kostholdet vårt-

Du legger ikke på deg av poteten. Denne myten oppsto under lavkarbobølgen og bygger på flere misforståelser. Poteten har færre kalorier enn både hvit ris og pasta. Poteter er ikke inkludert i «fem om dagen», men hører med i et variert kosthold og inneholder mer kostfiber, vitaminer og mineraler enn vanlig ris og pasta - og inneholder mye vann!

Grunnen til at poteten ikke regnes som en av fem om dagen fordi den inneholder en god del stivelse (karbohydrat) som ikke andre grønnsaker inneholder.

Poteten inneholder både mye kalium og vitamin C, som begge er viktige for kroppen! Det beste er å spise poteten med skallet på.

Poteten gjør det mett. En middels stor potet inneholder 110 kalorier og ikke fett. Ifølge forskning vil man føle seg mettere av å spise poteter - i forhold til andre karbohydrater. Som nevnt inneholder poteter også fiber og proteiner.

Poteten inneholder mye kalium. En middels stor potet med skall inneholder mer kalium enn en banan. Kalium er blant annet viktig for å kontrollere blodtrykket fordi kalium reduserer effekten av natrium. Kalium er også viktig for blant annet normal muskel-, nerve- og hjertefunksjon. Å spise potet regelmessig kan derfor være nyttig med tanke på å få i seg nok kalium.

Poteten er rik på vitamin C. Det er lett å glemme at potet inneholder mye vitamin C, som bidrar til et normalt immunforsvar! Vitaminet reduseres riktignok noe under matlaging, men et tips er å la skallet være på, for å beholde mest mulig C vitamin. En porsjon med potet kan dekke opptil 42 prosent av det daglige behovet for vitamin C.

Poteten er en god kilde til jern. Jern er et viktig næringsstoff for å frakte oksygen til hele kroppen, og mange sliter med å få i seg nok av dette. En stor uskrelt potet gir omtrent 11 prosent av det daglige anbefalte inntaket av jern.

Sjekk alle oppskriftene i Roede-kjøkkenet som inneholder potet!

Kilde: NHI.no

Powered by Labrador CMS