5 gode grunner til å spise mer epler

Nå er det endelig sesong for de norske eplene! Enten du er så heldig å plukke dem fra egen eller andres hage eller du plukker dem i butikken – kan du uansett kjenne den nydelige duften på lang avstand, og glede deg over den særegne søte og syrlige smaken av nydelige norske epler.

Ifølge frukt.no elsker vi nordmenn epler og spiser gjennomsnittlig 10 kg i året! Og det er ikke uten grunn, for eplet er en av våre eldste kulturprodukter og en frukt som har fulgt oss helt fra norrøn tid – da det hadde sin symbolske posisjon, til i dag hvor vi spiser frukten i alskens retter, uten andre tanker enn å nyte den velsmakende råvaren. For norske epler er utrolig gode å spise rett fra treet, og egner seg også veldig godt i matpakken, som dessert, i bakst og i varme og kalde retter.

Ikke rart at denne frukten har fått sin egen epledag, som feires siste tirsdagen i september hvert år. I år feires dagen 27. september!

Det finnes flere tusen eplesorter i verden og den største norske er Aroma som også min store favoritt!

5 grunner til hvorfor vi burde spise mer epler

Epler er godt for hjertet!

En studie utført av forskere fra Oxford University viser at et eple om dagen kan senke kolesterolet og redusere risikoen hjerte- og karsykdommer. Forskere antar at denne effekten skyldes en type antioksidanter som kalles polyfenoler.

Epler er bra for fordøyelsen.

Epler har et høyt innhold av fiber hele 2,5 g per 100 gram. Det er gunstig for fordøyelsen og gir en god metthetsfølelse. Spis eplet med skallet på da mye av fibret befinner seg der.

Epler holder deg mett lenger

Eplekake med havregryn er en kake med sammalt mel og havregryn og metter litt ekstra!

Nettopp på grunn av det høye fiberinnholdet, er epler med på å holde deg mett lenger, og derfor er det perfekt å spise eple som et mellommåltid.

Epler kan bidra til å regulere blodsukkeret ditt

Epler inneholder fruktsukker, men de inneholder også fiber og mye vann, som gjør at blodsukkeret ikke stiger så raskt. For øvrig viser det seg at også polyfenoler kan ha en blodsukkersenkende effekt. Derfor kan eple bidra til å regulere blodsukkeret ditt og holde dette stabilt.

Epler er en god kilde til vitamin C

Fordi vi spiser mye epler er frukten en betydelig kilde til vitamin C. Det er mest vitamin C rett under skallet, så dette er nok en god grunn til å spise eple med skallet på.

Epler kan bidra til stabil vekt

Eplets høye fiber-og vanninnhold gir en tilfredsstillende metthet når man spiser eple. Eple i seg selv inneholder lite energi og har samtidig en høy næringstetthet, så spiser du epler kan det bidra positivt til en stabil vekt.

Ja, det er mange gode grunner til å spise epler regelmessig, så pass på nå som det er sesong og de norske kortreiste eplene er på sitt aller beste, da er det bare å nyte!

Og når du har kost deg med masse deilige, friske norske epler, kan du jo prøve ut noen av våre smakfulle oppskrifter med epler:

Kos deg med en nydelig hjemmelaget eplekake på selveste epledagen!

Powered by Labrador CMS