Derfor bør du spise nøtter

Nøtter er allsidige og smakfulle, og ikke minst proppet med næring. Foruten å være en god kilde til sunne essensielle fettsyrer, inneholder også nøtter flere viktige næringsstoffer. Helsemyndighetene anbefaler oss å spise 20 gram usaltede nøtter om dagen, dette er også Roedes anbefaling. Nøtter holder ikke bare immunsystemet på topp og senker kolesterolet, forskning viser også at nøtter kan forebygge hjerte- og karsykdommer.

Å erstatte mettet fett med umettet fett kan bidra til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet.

Cashewnøtter

Cashewnøttene er frøene til en frukt som heter casheweple. Karakteristisk for disse nøttene er en søtlig smak, som passer godt i wok, sauser og desserter. Cashewnøtten inneholder mye enumettet fett og er en kilde til kostfiber, protein, B6, tiamin, jern, kalium, magnesium, sink, kobber og fosfor.

Mandler

Selv om mandel blir omtalt som en nøtt, er det egentlig et frø til mandeltreet. Det finnes både søtmandel og bittermandel. I butikken er den søte typen vanligst å finne. Mandlene er svært næringsrike og har et høyt innhold av umettet fett, vitamin E, riboflavin, kalsium, kalium, magnesium, kobber og fosfor. Det er også en kilde til protein, jern og tiamin.

Hasselnøtter

Hasselnøtter er svært anvendelige og kan brukes i alt fra pålegg, til kaker og i salater. Hasselnøtter er rike på umettet fett, vitamin E, B-vitaminer, kalium, magnesium, kobber og fosfor, og en kilde til kalsium, jern og sink. De er også rike på kostfiber.

Pinjekjerner

Pinjekjerner er egentlig store frø fra kjempekongler, som vokser på enkelte furutyper i middelhavsområdet. De er rike på umettet fett, protein, vitamin E, fosfor, magnesium og sink, og en kilde til kalium, folat, jern og kobber.

Peanøtter

Peanøtten er egentlig en belgvekst, men regnes som en nøtt. Peanøtter er noe de fleste kjenner, enten det er som salt snacks, peanøttsmør eller i søtsaker. Spiser man usaltede peanøtter inneholder de mer av næringsstoffene, og man unngår alt saltet. Peanøtter inneholder mye umettet fett, vitamin E, B-vitaminer, folat, jern, kalium, magnesium, sink kobber og fosfor.

Macadamianøtter

Macadamianøtter er frøene til Macadamia-treet. Nøttene har et høyt innhold av olje som ligner olivenolje i sammensetning. De er rike på kostfiber, tiamin, magnesium og kobber.

Spis en neve nøtter som et mellommåltid, som topping på grøt eller i salater. Godt for smaksløkene og hjertet!

Paranøtter

Paranøtten er, som mange av de andre nøttetypene, egentlig ikke en nøtt, men frøet til en frukt. Spesielt for paranøtten er at den er svært rik på sporstoffet selen, som er viktig for forplantning, hår, negler og kroppens immunsystem. I tillegg er paranøtten rik på umettet fett, kostfiber, vitamin E, tiamin, kalium, magnesium, sink, fosfor og kobber.

Pistasjenøtter

Pistasj er en favoritt hos mange, og spiser du pistasjnøtten får du i deg en hel del næringsstoffer. Nøtten er rik på kostfiber, B6, kalium, magnesium og fosfor. Den er også en kilde til protein, vitamin E, folat, jern og sink.

Pekannøtter

Pekannøtten tilhører valnøttfamilien, og kan også minne mye om en valnøtt i utseende. Smaken til pekannøtter er litt rundere, fyldigere og søtere enn valnøtter. Pekannøttene er rike på umettet fett, kostfiber, tiamin, magnesium, sink, kobber og fosfor. De er også en kilde til B6, jern og kalium.

Valnøtter

Valnøtten er noe av det mest næringsrike du finner i naturen, og spesielt for denne nøtten er at den inneholder den essensielle fettsyren omega-3. I tillegg til dette inneholder den også tiamin, B6, folat, magnesium, kobber, fosfor og kostfiber. Prøv Roedekjøkkenets deilige valnøttbrød.

Kastanjer

Ikke alle kastanjer kan spises, men de som er spiselige har en helt spesiell søtsmak. Kastanjer skal ikke spises rå, men kan kokes, stekes eller ristes. Smaken er søt og nøtteaktig, med en melen konsistens. Kastanjer inneholder ikke like mye energi som andre nøttetyper, fordi den ikke inneholder like mye fett. Derimot er kastanjen rik på kostfiber og vitamin C.

Les også: gjesteblogger Nina C. Johansen sitt innlegg: Go nuts!

Hvilken nøtt er din favoritt?

Powered by Labrador CMS