Blir du også “hangry”?

Selv om du aldri har hørt begrepet før, er det nesten sånn at du skjønner betydningen av det likevel: Lunten blir mye kortere når du er sulten! Og det er lite som skal til før strikken sprekker. «Hangry» er satt sammen av de to engelske ordene angry (sint) og hungry (sulten), og er noe de fleste av oss har opplevd.

Heldigvis er det helt normalt å reagere på denne måten. Og nå viser også forskning at sult kan påvirke vår emosjonelle tilstand og oppførsel. Fram til nå er det gjort lite forskning på akkurat dette området. Det vi vet fra før er at lavt blodsukker kan føre til irritabilitet, men det forskerne ville finne ut nå er hvorfor vi blir sinte når vi er sultne.

Historien bak forskningen er ganske søt… Kona til hovedforfatteren klaget ofte over at hun var “hangry”, altså sulten med litt kort lunte. Forfatteren trodde ikke at dette var ekte, men bestemte seg likevel for å gjøre en studie som så på hvordan sult påvirker følelser og oppførsel.

Nå er det flere ting som gjør at vi ikke kan stole fullt ut på studieresultatene, blant annet at utvalget er lite, men forskerne klarer likevel å vise at jo mer sulten du er jo mer sint og irritert blir du.

Et godt råd for å unngå både lavt blodsukker og å bli hangry, er å spise regelmessig.

Unngå å bli hangry

Studien gir ingen svar på hvordan du kan unngå å bli sulten og sur, men bare det å bli klar over at det er en sammenheng mellom sult og sinne kan være til nytte for mange. Og heldigvis finnes det flere gode råd for å holde blodsukkeret jevnt, og samme råd kan komme godt med for å unngå å bli hangry:

Det aller smarteste er å sørge for en jevn måltidsrytme. Ved å spise 3 hovedmåltider hver dag, samt ett til to mellommåltider – og sørge for at du spiser hver 3. til 4. time, vil du holde blodsukkeret – og humøret i sjakk.

Et annet smart grep er å begrense inntaket av raske karbohydrater, for det gjør at blodsukkeret vil svinge mye mer opp og ned, enn om du spiser mer fiberrikt. Mat som er rik på fiber, samt proteiner gjør at blodsukkert holder seg mer stabilt. Husk da å velge rene og magre proteinkilder som fisk, kylling, egg og magert kjøtt.

Og sist, men ikke minst, sørg for å være fysisk aktiv, som er bra for helsen, bidrar til bedre blodsukkerkontroll – og helt sikkert til at man blir mindre hangry 🙂

Powered by Labrador CMS