Er det nødvendig å ta kosttilskudd?

Kosttilskudd finnes overalt: i butikken, på apoteket og i reklamer. Svaret på om vi egentlig trenger kosttilskudd er komplisert og avhenger av ulike faktorer. I denne artikkelen kan du lese litt om hva som er de vanligste kosttilskuddene og kanskje få svar på om akkurat du har behov for å ta kosttilskudd, og i så fall hvilket.

Hva er kosttilskudd?

Kosttilskudd er næringsmidler som har som formål å supplere kostholdet og utfylle eller øke inntaket av visse næringsstoffer i kostholdet vårt. Kosttilskudd er konsentrerte kilder av vitaminer og mineraler eller andre stoffer som kan ha en fysiologisk eller ernæringsmessig effekt. De skal inntas i små oppmålte mengder, som for eksempel tabletter, pastiller, piller og kapsler, eller gjennom væske og pulver.

Hva er de vanligste kosttilskuddene?

De vanligste kosttilskuddene å innta i Norge er mineraler som jern og kalsium, C- og D-vitaminer samt folat og B12, og omega-3-fettsyrer. Sistnevnte får vi i oss for eksempel gjennom tran.

Mangel på noen av disse næringsstoffene har negative konsekvenser for helsa vår:

Jern

Jern er et mineral som er nødvendig for vekst og utvikling av kroppen. Kroppen bruker jern til å lage hemoglobin, et protein i røde blodceller som frakter oksygen fra lungene til forskjellige deler av kroppen, samt myoglobin, et protein som tilfører oksygen til musklene. Gode kilder til jern er blant annet kornprodukter, belgfrukert, rødt kjøtt grønne bladgrønnsaker.

Les også: Får du for lite jern?

Kalsium

Hjelper med å danne og beskytte tenner og bein. Vedvarende gode kalsiumnivåer kan bidra til å forhindre osteoporose. De fleste av oss får i seg nok kalsium i vårt daglige kosthold via melk og melkeprodukter.

Les også: Får du for lite kalsium?

D-vitamin

Vitamin D hjelper kroppen med å ta til seg kalsium. Også mangel på D-vitamin kan føre til bensykdommer som osteoporose. D-vitamin spiller en viktig rolle i nerve-, muskel- og immunsystemet. Gode D-vitaminkilder er fet fisk og rogn og fiskelever.

C-vitamin

C-vitamin er avgjørende for dannelsen av kollagen og bidrar til at sår heles godt. C-vitamin kan også styrke immunforsvaret, i tillegg til å hjelpe kroppen med å ta opp jern fra andre matvarer. C-vitamin finner du i potet, frukt, grønnsaker og bær.

Omega-3-fettsyrer

Dette er essensielle fettsyrer vi trenger for flere av kroppens viktige funksjoner. Omega-3-fettsyrer bidrar til å holde hjertet sunt og beskytter mot hjerneslag. De bidrar også til å forbedre hjertehelsen hvis du allerede har hjertesykdom.

Kroppen produserer ikke omega-3-fettsyrer på egenhånd. Vi må derfor få det i oss gjennom mat eller kosttilskudd som tran. Fet fisk er den aller beste kilden til omega-3.

Folsyre/folat

Folsyre er en type B-vitamin. Hud, hår, negler og andre deler av kroppen produserer nye celler hver dag, og kroppen bruker folsyre når den skal lage nye celler. Gode kilder er grønne grønnsaker, kjøtt, egg og kornvarer.

Vitamin B12

Vitamin B12 er som andre B-vitaminer viktig for proteinomsetningen i kroppen. Det hjelper også dannelsen av røde blodlegemer og bidrar til å vedlikeholde sentralnervesystemet. Vitamin B12 er et vitamin av avgjørende betydning for produksjon av DNA i cellene våre og finnes naturlig kun i animalske matvarer.

Trenger man egentlig å ta kosttilskudd?

For de aller fleste av oss er det tilstrekkelig å ha et variert kosthold for å få dekket kroppens ernæringsmessige behov.

Det er dermed ingen grunn til å benytte seg av kosttilskudd hvis du har et variert, rikt og balansert kosthold. I alle butikker kan du finne fantastiske ferske, sesongbaserte, næringsrike og smakfulle produkter, som alle er utmerkede kilder til vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer.

Et kosthold som inneholder nok frukt, grønnsaker, fullkorn, i tillegg til tilstrekkelig mengder proteiner og sunt fett gir vanligvis alle næringsstoffene som trengs for en god helse.

Noen trenger kosttilskudd

Det er allikevel noen som av ulike grunner kan være nødt til å ta forskjellige kosttilskudd.

Dersom man følger et vegansk kosthold, kan det være nødvendig å ta tilskudd av spesielt vitamin B12, jod og D-vitamin. Matallergikere som er nødt til å utelate hele matvaregrupper fra kostholdet sitt, bør også ta tilskudd av ett eller flere vitaminer eller mineraler.

Hvis man har fått påvist lave verdier av et næringsstoff, for eksempel jern eller D-vitamin, etter å ha tatt blodprøve hos legen, kan man ta tilskudd av disse.

Også de som har et lavt energiinntak, kan ha nytte av kosttilskudd. Dette gjelder spesielt eldre, men også de som er i en vektreduksjonsprosess.

Kosttilskudd og trening

Kosttilskudd som kreatin- og proteinpulver er mer og mer vanlige å ta i forbindelse med trening.

Men også når det kommer til trening, vil et variert kosthold med tilstrekkelig energi og proteiner som regel være nok for å dekke næringsbehovet. Dette gjelder også om du trener mye og intensivt.

Kosttilskudd for gravide

Dersom man er gravid eller planlegger å bli det, er enkelte kosttilskudd anbefalt.

For å være helt sikker på at man både dekker den gravides og babyens behov, er det noen vitaminer og mineraler man bør være ekstra nøye på å få nok av under svangerskapet. Dette gjelder selv om man har et sunt og variert kosthold.

D-vitamin, jern, kalsium, vitamin B12, jod, folat og omega-3-fettsyrer er alle eksempler på næringsstoffer man må følge med på under svangerskapet. Det anbefales spesielt å ta tilskudd av folat og helst starte med tilskudd allerede når man planlegger å bli det. Det er viktig for fosterets vekst og utvikling og spesielt med tanke på å minske risikoen for ryggmargsbrokk.

Powered by Labrador CMS