Er honning sunnere enn vanlig sukker?

Det er enighet om at mye sukker ikke er bra for helsen, men i det siste er det flere som anbefaler honning som et sunt alternativ. Men er honning egentlig

sunnere?

Noen ser på honning som mindre raffinert og mer ”naturlig” enn vanlig hvitt sukker, men i både honning og hvitt sukker kommer alle kaloriene fra sukkerarter. Mens honning består av de to monosakkaridene glukose og fruktose, består sukker av sakkarose som er et disakkarid satt sammen av glukose og fruktose. Honning inneholder i tillegg 0,1 g protein og ubetydelige mengder mikronæringsstoffer, slik som 2 mg kalsium og 16 mg kalium.

En spiseskje med honning inneholder omtrent 70 kalorier, mens en spiseskje med sukker inneholder omtrent 53 kalorier. Ser vi på de gram for gram inneholder honning færre kalorier, fordi det inneholder litt vann. Men næringsinnholdet forteller ikke alt om hvor sunn eller usunn en matvare er.

I en ny studie omtalt i Journal of Nutrition ble det for første gang sett på de metabolske effektene av honning sammenlignet med hvitt sukker eller maissirup. Alle deltakerne fikk de respektive sukkertypene i tre to-ukers perioder, i tilfeldig rekkefølge. Resten av kostholdet var som før. De fikk utdelt daglige ”doser” med honning, maissirup eller sukker, der hver dose ga 50 g karbohydrat. Andre kilder til tilsatt sukker skulle unngås.

For samtlige av deltakerne økte inntaket av tilsatt sukker sammenlignet med mengden de spise før studien. Kroppsvekten ble ikke påvirket signifikant av de ulike sukkertypene. Det var heller ingen forskjell i hvordan honning, sukker og maissirup påvirket fastende blodsukker eller blodsukkerstigningen etter inntak. Studien gir altså ikke belegg for at honning skal være bedre når den totale sukkermengden er lik.

Alle mono- og disakkarider som tilsettes mat og drikke, inklusivt sukkeret som finnes naturlig i honning, sirup og fruktkonsentrat, er ”tilsatt sukker”. Den ene er altså ikke sunnere enn den andre.

Vær bevisst på sukkerinntaket ditt, og venn deg heller til å spise mindre søtt fremfor å erstatte sukker med annet søtt!

Artikkelen er hentet fra Erik Arnesen sin blogg Sunn Skepsis.

Powered by Labrador CMS