Hvilken mons er du?

Hvor bevisst er du dine spisevaner og situasjonen rundt hva du putter i munnen? Mange spiser helt uten å tenke over at de gjør det.Tankene er kanskje helt andre steder. Denne ubevisste spisingen kan resultere i at vektreduksjon stopper opp, eller i verste fall bidra til vektøkning.

Se på punktene under, og se om de kan hjelpe deg med å finne ut av dine ubevisste spisesituasjoner – og tenk på hvordan du kan ta tak i uvanen. Forsøk å svare enten “ofte”, “av og til” eller “sjelden” på hvert av punktene, for å finne ut hvilke situasjoner som kan være ekstra utfordrende for deg.

Momser og restespiser. Du spiser litt mens du lager mat, dekker bordet eller rydder av. Du retter opp osten. Spiser heller restene selv enn å kaste dem. Du spiser nesten like mye før og etter måltidet som til selve måltidet.

Uplanlagt spiser. Du synes det er vanskelig å prioritere måltidene i en hektisk hverdag og ender ofte opp med både lettvinte løsninger og uregelmessige måltider. Det er ikke uvanlig at du står og spiser – eller at maten inntas underveis.

Ufokusert spiser. Du spiser gjerne foran TV. Mobilen og ipaden er som oftest følgesvenner til måltidene. Du har mer fokus på de andre tingene du gjør enn hva maten smaker eller hvor mye du spiser.

Sosial spiser. Det er stadig vekk anledninger med mye mat og alkohol. Du ønsker ikke å skille deg ut, er redd for å såre ved å takke nei. Enhver sosial setting brukes som en unnskyldning til å spise usunt.

Følelsesmessig spiser. Du spiser når noe er vanskelig eller leit. Tyr gjerne til mat når du er bekymret, urolig, eller rastløs. Matinntaket øker med stressnivået. Du spiser for å ha noe å gjøre – når du kjeder deg eller er ensom.

Belønning og straff-spiser. Enhver anledning, seier og nederlag, resulterer i en utskeielse. Tanker som «nå har jeg vært flink» og «fordi jeg fortjener det» eller «Nå kan det være det samme» og «Jeg fortjener det ikke» er ofte tilstede.

Vi oppfordrer deg til å finne ut hvem du er 🙂

Powered by Labrador CMS