Hvor mye sukker er ok å spise?

Alle vet at det ikke er bra å få i seg for mye sukker, men at det er greit med litt. Men hvor mye er egentlig litt sukker?

Sukker finnes i de fleste matvarer. Frukt inneholder sukker i form av fruktsukker, og meieriprodukter i form av laktose/melkesukker. Så å kutte ut sukker helt er bortimot umulig, og ikke noe å anbefale.

Sukker er på ingen måte gift slik det noen ganger fremstilles i media. Å utelukke mye sukker kan gjøre at man går glipp av viktige næringsstoffer – som man for eksempel får gjennom frukt og melk. Det er det hvite tilsatte sukkeret vi burde begrense inntaket av, da det ikke bidrar med noen nyttige næringsstoffer, bare energi.

Men hva med stivelse? Komplekse karbohydrater som stivelse brytes ned til sukkermolekyler i tarmen. Likevel sier man ikke at stivelse (og andre komplekse karbohydrater) er sukker. Tarmen må jobbe for å bryte bindingene i de lange karbohydratkjedene, noe som gjør at kroppen reagerer forskjellig på sukker og grovbrød. Fiber i matvaren gjør at denne nedbrytningen går saktere. Derfor vil fiberrike karbohydratkilder som grovbrød og havregryn ha en annen effekt på kroppen enn hvitt sukker eller bakverk av hvitt mel.

Dermed blir det feil å kalle sukker for gift. Det er det hvite sukkeret som er utfordringen. Problemet med hvitt sukker er at man lett får i seg for mye og at det ikke gir noe nyttig næring. I tillegg er vi født med en preferanse for det søte, og hjernen belønner oss når vi spiser noe søtt.

Det er det hvite sukkeret som er utfordringen, altså sukker i godteri, kjeks og kaker,

Finne balansen

Når man snakker om å begrense inntaket av sukker, hvilke matvarer tenker man først og fremst på? Et tips er å begrense typisk helgekosemat, som godteri, kaker, bakverk, is og brus med sukker. Små mengder sukker spiller imidlertid liten rolle. En teskje sukker på litt havregrøt er helt greit. Det viktigste er å se på helheten i kostholdet. Det er balansen som gjelder! For selve havregrøten gir mye god næring.

Om man vil forsøke å erstatte sukkeret med banan eller litt yoghurt, vil det gi mer næringsstoffer.

Sukkerinntaket bør ligge under 10 energiprosent av det totale dagsinntaket. Hvis dagsbehovet er 2000 kcal, utgjør 10 % 200 kcal. Det er cirka 50 g sukker (4-5 ss), tilsvarende en halv liter brus. I en boks makrell i tomat er det i snitt 1 % tilsatt sukker.

Hvor er det mest sukker i ditt kosthold?

Makrell i tomat?

Honning inneholder litt mer næringsstoffer, men du må innta ganske store mengder for at det skal utgjøre en forskjell.

Det er mange som tenker de ikke burde spise makrell i tomat fordi det inneholder sukker. Det er nødvendig med litt sukker i tomatsausen for å balansere syren i tomatene. Dette sukkeret er ikke noe problem.

Et godt tips er å lese varedeklarasjonen på matvarer, der ingrediensene står i synkende rekkefølge. De ingrediensene det er mest av står først, og de det er minst av kommer sist. Om sukker kommer langt ned på listen, er det helt ok. Man burde begrense inntak av matvarer der sukker står høyt oppe på ingredienslisten. Velger du produkter med Nøkkelhullet, får du matvarer med mindre sukker.

Andre type sukker

Det finnes mange ulike sukkertyper på markedet og de litt har ulikt innhold av mineraler, men forskjellen er liten.

I honning er det også litt mer næringsstoffer, men det vil heller ikke utgjøre noen stor forskjell. Om det skal utgjøre en stor forskjell, må man innta nokså store mengder, og da går vinninga i hvert fall opp i spinninga. Det samme gjelder om man lager kake eller snacks med «sunnere» sukkertyper, og man ender med å spise dobbelt så mye. Det er heller ikke så sunt.

Les også: Er honning bedre enn vanlig sukker?

Et tips er å prøve å søte maten med f.eks svisker og dadler. Da kommer sukkeret fra frukt, og er mer næringsrikt!

Powered by Labrador CMS