Hvordan er saltinntaket ditt?

Vi er midt i julebordsesongen, og julemat er kjent for å være både fet og salt. Da kan det være klokt med en bevisstgjøring på hvor mye salt du inntar i disse dager. Spesielt fordi en gjennomsnittlig nordmann får i seg dobbelt så mye salt som anbefalt – og dette er utenom julebordstider!

Rådet er å spise under 5 gram om dagen, mens vi får i oss rundt 10 gram salt. Dette gjør ikke godt for kroppen. Spiser du for mye salt, øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Det er fordi et høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk. Personer med høyt blodtrykk blir derfor rådet til å kutte ned på saltinntaket. Man ser også en økt risiko for å få kreft i magesekken ved for høyt saltinntak.

Det skumle er at man ikke alltid er klar over eget saltinntak. Visste du for eksempel at brød er en stor kilde til salt? Brødet i butikken inneholder en del salt – selv om produsentene har blitt flinke til å kutte ned på mengden salt i brød – og brød er noe vi nordmenn spiser mye av. Andre kilder som er rike på salt, er bearbeidet mat. Denne typen mat øker i tillegg risikoen for kreft i tykk- og endetarm.

Visste du at salt fremmer overspising?

Kutt ned på ferdigmat

Et av de viktigste tiltakene for å redusere saltinntaket, er altså å kutte ned på industribearbeidet mat da disse ofte inneholde mye salt. Det betyr at de som spiser mye pølser og pizza og andre ferdigretter, kan få i seg mye salt. I julen vil sannsynligvis inntaket av disse matvarene synke noe, mens vi kanskje får i oss mer salt gjennom pinnekjøtt, røkelaks og lignende. Direkte salting vil bidra med enda mer.

Et tips er å sjekke saltinnholdet i de matvarene du bruker ofte! Husk også at mange av krydderne du bruker til matlaging inneholder mye salt. Visste du for eksempel at det krydderet det er mest av i sitronpepper, er salt?

Hva med å tilsette mat med ulike krydderurter, framfor å bruke salt?

Tenker du at du ikke spiser for mye salt?

Viktig med litt salt også!

Så er det viktig ikke å bli helt uvenn med salt, for kroppen trenger litt salt! Natrium er viktig for en rekke funksjoner i kroppen vår, blant annet fordi det bidrar til å regulere væskebalansen og stabiliserer nervesystemet.

Salt som vanemat

TIPS TIL Å KUTTE NED PÅ SALT

 • Velg nøkkelhullsmerket brød, det inneholder mindre salt. Baker du selv, kan du også styre saltbruken.
 • Når du lager supper, sauser og gryteretter selv, kan du bruke urter og andre kryddere for å gi maten smak.
 • Bruk buljong istedenfor, ikke i tillegg til salt. Prøv gjerne å lage den selv!
 • Når du skal spise hermetiserte grønnsaker, skyll vekk laken den ligger i.
 • Taco til middag? Du trenger ikke bruke hele krydderposen.
 • Jo mer råvarer du bruker, jo mer kan du styre saltbruken selv.
 • Glad i Farris/mineralvann? Om det utgjør store deler av ditt væskeinntak kan det bli en stor saltkilde. Sjekk saltinnholdet i mineralvannet du drikker.
 • Smak alltid på maten før du bruker saltbøssen.
 • Dampede grønnsaker blir gode også uten salt i vannet.
 • Spis mindre kjøttpålegg og/eller velg kokt skinke og roastbiff fremfor salami, spekeskinke og fårepølse.

Forstår du saltinnholdet?

Det er ikke alltid like enkelt å forstå saltinnholdet i en matvare. Noen ganger står det oppgitt i prosent, andre ganger i gram og noen ganger står det bare mengde natrium. Her prøver vi å forklare:

 • Salt (NaCl) er bygget opp av natrium (Na) og klorid (Cl). 1 g salt tilsvarer 0,4 g natrium. 1 g natrium tilsvarer 2,5 g salt (NaCl). En teskje inneholder 7 g salt.
 • Leser du ingredienslisten på en matvare, og det står at den inneholder 0,5 g natrium per 100 g, tilsvarer altså dette 0,5 x 2,5 = 1,25 g salt per 100 g. Spiser du 150 g av denne matvaren, får du dermed i deg 1,9 g salt.

Kilde: Bramat

Powered by Labrador CMS