Hvorfor legger noen aldri på seg?
Alle har en venn eller en venninne som «aldri legger på seg». Vedkommende kan spise hva som helst uten å gå opp et gram i vekt, og personens vekt har vært irriterende stabil i årevis. Hvorfor er det sånn? Kan det tilskrives «luksusforbenning», eller er det andre årsaker?
Sannheten er at luksusforbrenning neppe er tilfellet, for her spiller mange faktorer inn, som gener, kosthold, fysisk aktivitet, alder osv.
En annen sak som spiller inn, er ditt eget syn på denne personen. For selv om du tror at vedkommende kan spise alt han/hun ønsker uten å legge på seg, og du stadig vekk ser at personen spiser både is, pizza og annen usunn mat, kan det hende at personen spiser mindre resten av dagen. Og da blir totalinntaket ikke så gærent likevel. Og selv om personen spiser pizza ofte, har du tenkt på hvor mye personen faktisk får i seg? Kanskje personen er fornøyd bare etter et stykke eller to?
Les også: Forbrenning, flaks eller uflaks?
Fysisk aktivitet har mye å si
Graden av fysisk aktivitet – og hverdagsaktivitet gjør stort utslag på forbrenningen. Denne vennen din trenger ikke nødvendigvis være en aktiv mosjonist, vedkommende kan generelt bare være en mer aktiv og hverdagsaktiv person. Forskning viser faktisk at noen personer er genetisk disponert til å ville bevege kroppen sin mer! Denne ekstra bevegelsen vil selvsagt øke forbrenningen. Og på den annen side er det lite forskning som viser at personer som ikke trener har ekstra høy forbrenning.
Les også: Denne aktiviteten forbrenner mest
Økning i aktivitet gir altså økt forbrenning. Å gå i trapper krever for eksempel hele 17 ganger mer energi enn å sove. Og når man er fysisk aktiv i form av å gå, sykle, spille fotball, jogge, svømme, gå på ski eller leke med barna øker forbrenningen under aktiviteten. Ved intensiv kondisjonstrening vil forbrenningen være forøkt i flere timer etter aktiviteten. Styrketrening øker forbrenningen også på lang sikt.
Kostholdet har også mye å si for forbrenningen. Forskning har vist at et kosthold bestående av mye krydret mat kan bidra til økt forbrenning, men dette ugjør neppe stor forskjell. Det som vil utgjøre en forskjell er om man spiser regelmessige måltider med sunn og variert mat.
Hormoner og gener
En annen ting som spiller inn er hormonet leptin, metthetshormonet. Hormonet bidrar til å regulere kroppsvekten ved å gi hjernen signal om metthet. Leptin virker dårligere hos mennesker med overvekt og fedme enn hos normalvektige. Vi kan si at overvekt medfører en slags leptinresistens. Mens hos normalvektige fungerer denne signaliseringen bedre, og hjernen og kroppen får beskjed om at den er mett.
Gener spiller selvsagt også en rolle, og kan påvirke hvordan kroppen omsetter energi. Noen mennesker har gener som er mer disponert for fedme, og disse personene er mer mottagelig for ytre påvirkning. Det betyr likevel ikke at man vil bli overvektig selv om man er genetisk disponert. Levevilkårene bestemmer nemlig hvordan genene kommer til uttrykk.
Skylder også på alder
Mange skylder ofte på alder når man snakker om forbrenning og nedsatt forbrenning. Sannheten er imidlertid at forbrenningen vår er nokså lik fra vi er 20 til 60 år. At forbrenningen går ned skyldes muskeltap og mindre aktivitet. Forbrenningen hos friske aktive folk holder seg stabil over tid. Dersom man legger på seg i 30- og 40-årene, handler det mest sannsynlig om at man spiser mer og beveger seg mindre
Så selv om mange faktorer har en medvirkende årsak til at din venn aldri legger på seg, koker det veldig ofte ned til at noen spiser mindre enn andre. Kanskje denne personen som alltid spiser «mer» når dere er sammen, ikke spiser så mye resten av dagen. Det handler altså om hva du spiser, hvor mye du spiser, i tillegg til hvor mye energi du bruker i løpet av en dag. Det er summen av dette som avgjør resultatet.