Matvarer som metter

Ved å være litt mer bevisst på hvilke matvarer som metter, blir det enklere å ta sunne valg i hverdagen. Ulike matvarer har forskjellig type sammensetning, og gir dermed ulik grad av metthetsfølelse. Det er smart å sikre at man inntar riktig type mat slik at man holder sult- og metthetsnivået i sjakk, og holder både konsentrasjonen og energinivået oppe. Så hvilke matvarer bør man velge, og hva bør inngå i de ulike måltidene?

En fin huskeregel er å tenke at kroppen trenger alle de energigivende næringsstoffene – protein, fett og karbohydrater, for å gi metthetsfølelse. Det er først og fremst fett og protein som sørger for at hjernen mottar metthetssignaler – men også karbohydrater. For når karbohydrater tas opp i blodet, skiller kroppen ut insulin, som også er et metthetshormon.

Forstår du egentlig maten?

Metthetsfølelsen er individuell. For noen er en salat nok, mens andre må ha brød ved siden av for å bli mette!

Metthetsfølelsen er individuell

Det er gjerne litt individuelt hvordan metthetsfølelsen oppleves og hvilken mat som funker. For noen kan en salat med masse grønnsaker og tunfisk med litt olje mette godt, mens for andre må de ha en liten brødskive ved siden av for å oppleve samme metthet og tilfredshet. Men noen generelle råd vil hjelpe de fleste med å oppnå metthetsfølelse.

Proteiner – mat som metter, og som i tillegg bare gir en liten andel energi er proteinrike matvarer. Eksempler er magert kjøtt, fisk, pålegg av magert kjøtt og fisk, egg og meieriprodukter (Yt, skyr og cottage cheese har spesielt høyt innhold av protein). Husk også vegetariske kilder som erter, belgfrukter, tofu, bønner og linser. Nøtter og mandler er energirike, men samtidig proteinrike slik at en liten håndfull metter godt. Det beste er en miks av alt dette, både animalske og vegetariske kilder, men å begrense inntaket av rødt kjøtt.

Fett – et kosthold bør også inkludere en del fettrike matvarer, som består av det sunne fettet, som avokado, nøtter, meieriprodukter (gjerne magre), fisk, margariner samt oljer til matlaging, som gjør måltidet mer mettende.

Et godt råd er å sørge for sammensatte måltider med litt protein, karbo og fett. Her er en pølsemiddag med bønnesalat og grønnsalat .

Karbohydrater – frukt, grønnsaker og bær er også bra å spise, fordi de har stort volum, uten å tilføre mye energi. Det er mye væske i disse matvarene, men også fiber som fyller opp. Grove kornprodukter og belgvekster har også en høy andel kostfiber. Når det gjelder brød, vær obs på at noen brød er farget mørke – både med farge eller sirup (som ikke metter mer!), men har ikke spesielt høy grovhetsprosent. Sjekk at grovhetsprosenten er over 75.

Sammensatte måltider

Sett sammen maten på en smart måte, og lytt til metthetssignalene! Blir du fort sulten etter et måltid, sjekk fettkildene dine.

I tillegg er det smart å sørge for sammensatte måltider. En smoothie med frukt og juice kan gi en rask metthetsfølelse fordi det har et stort volum, men det går fort gjennom fordøyelsessystemet og magesekken, og man bli fort sulten igjen. Tilfører man f.eks noen nøtter eller olje gir det økt metthet.

Et måltid som gjerne er mindre sammensatt – og proteinfattig, er frokosten. Spesielt hvis vi bare spiser havregrøt eller brød. Prøv gjerne å inkludere litt meieriprodukter for å få en økt metthet som varer. Ta gjerne litt nøtter på havregrøten og lag den på melk. Skyr, vaniljeyoghurt og cottage cheese på havregrøten er også smart for å tilføre proteiner.

Kilde: Matmyter

Powered by Labrador CMS