
Soya ved overgangsalder. Ja eller nei?
Hetetokter, humørsvingniger, underlivsplager og søvnvansker. De fleste kvinner er klar over de vanligste plagene som kan oppstå når overgangsalderen slår til – som gjerne er noen år før menstruasjonen opphører helt.
Mange snakker om soya. Men har dette kosttilskuddet virkelig noe for seg i overgangsalderen? Kan det lindre hetetokter og andre plager i overgangsalderen.
Les også: Overgangsalderen – fokuser på hvilke muligheter denne perioden i livet gir

Vanskelig å tolke studieresultater
Soyabønner inneholder såkalte isoflavoner, en type fytoøstrogener, plantestoffer, som ligner på det østrogenet som vi mennesker produserer. Det er disse som sørger for de potensielle helseeffektene.
Soya og soyaprodukter er kjent for å være proteinrike med en god proteinkvalitet. Soyaprodukter som tofu og miso inneholder mye fytoøstrogener. Det samme gjør bønner, linser, visse frukter og selleri. Det finnes også kjøpe reseptfrie kosttilskudd på noen apotek og helsekostbutikker.
Det er imidlertid uklart om fytoøstrogener bidrar til å lindre symptomer på overgangsalderen. Det er gjort en rekke kliniske studier med ulike former for planteøstrogentilskudd, fra soyatilskudd i maten til kosttilskudd med planteekstrakter.
Resultatene er imidlertid vanskelig å tolke på grunn av store ulikheter mellom studiene.

Les også: Det er fullt mulig å bli kvitt kiloene man legger på seg i overgangsalderen!
Kan gi motsatt effekt
Isoflavoner binder seg til de samme reseptorene som østrogen. Mens østrogen binder og aktiverer disse reseptorene like sterkt vil isoflavonene derimot binde og aktivere disse ulikt. Dette kan føre til at isoflavoner både kan gi en svak østrogenliknede effekt, men kan også gi en motsatt effekt. En såkalt antiøstrogen effekt. Isoflavoner kan derfor ikke likestilles med østrogen.
Når det kommer til overgangsplager som hetetokter, viser forskning at isoflavoner kan ha en viss positiv effekt (selv om forskningen er noe motstridende). Isoflavoner, særlig den som heter genistein, fra soyabønner, kan trolig redusere hyppigheten og graden av hetetokter med 21 % og 25 % sammenlignet med placebo, viser studier.

Likevel: Samlet sett er det ikke holdepunkter for at tilskudd av planteøstrogener er særlig virksomt mot overgangsplager i form av hetetokter og nattesvette hos kvinner. Men på grunn av individuelle forskjeller, kan det likevel ikke utelukkes at noen kvinner kan ha en positiv effekt.
Man bør alltid fortelle legen sin dersom man tar urtebehandlinger samtidig med reseptbelagte legemidler, siden noen kombinasjoner av behandlinger ikke er trygge.
Viktig med riktig kosthold
Et riktig kosthold – og fysisk aktivitet, har stor helsegevinst i alle aldre og kanskje spesielt i overgangsalder og årene etter.
Sørg for et kosthold som består rikelig av frukt, grønnsaker, bær, bønner, erter, linser og andre belgfrukter. I tillegger det viktig å spise å øke inntaket av fiberrike matvarer og spise grove kornprodukter. Gode kilder til umettet fett, som fet fisk, nøtter, avokado og oliven-/rapsolje anbefales også. Det er smart å spise mindre mettet fett og å velge magre meieriprodukter.
Andre anbefalinger er å spise mindre, men oftere, ha et moderat alkoholinntak, holde en sunn vekt, være i regelmessig fysisk aktivitet og stumpe røyken.
Det er ikke sikkert et balansert kosthold i overgangsalderen vil fjerne alle overgangsrelaterte plager, men det er dokumentert at dette er viktig for å redusere symptomene.
Les også: Soya – gamle myter, ny kunnskap
Kilde: Bramat & Helsebiblioteket