Visste du at tørste kan maskere seg som sult?

Vi vet at vann er viktig for å opprettholde normale kroppsfunksjoner. Vanninnholdet i kroppen varierer med alder, fra rundt 75% hos nyfødte til rundt 50% hos eldre.

Behovet for vann varierer mye mellom personer, og fra dag til dag, avhengig av aktivitetsnivå, kroppsbygging, grunnleggende helse og klimatiske forhold. Voksne med et moderat fysisk aktivitetsnivå har behov for omtrent 2-2,5 liter vann per dag. Vann tilføres kroppen via drikke og mat (som frukt og grønnsaker), og vann blir dannet ved forbrenning av karbohydrat, fett og protein, såkalt metabolsk vann.

Hos friske personer styres inntaket av at vi kjenner oss tørste, noe som gjør at du ikke trenger å tenke så mye på væskeinntaket i løpet av dagen. Kroppen er flink til å si ifra når den får for lite vann. Men vet du hvilke tegn du burde legge merke til?

Bare ved et væsketap på 1-2 prosent vil hjernens kognitive evner reduseres.

Les også: Vann, den beste væskedrikken

Konsekvenser av vannmangel

Her er noen tegn som forteller deg at du burde drikke vann:

Dårligere konsentrasjon

90% av hjernen består av vann, så om du blir dehydrert går det fort utover hjernen. Det vil vise seg i form av nedsatt konsentrasjon, hukommelse, dårlig humør og det kan påvirke dine beslutninger. Vann er avgjørende for optimal kognitiv funksjon. Og vit at hjernen påvirkes fort. Bare ved et væsketap på 1-2 prosent vil de kognitive evnene reduseres.

Dårlig ånde

Får kroppen din for lite vann, produserer den mindre spytt. Spytt inneholder antibakterielle stoffer som hindrer at bakteriefloraen i munnen gir dårlig ånde. Tilstrekkelig med vann vil også sørge for at munnen ikke føles tørr, da det bidrar til å holde slimhinnene våre.

Tørste maskerer seg som sult

Neste gang du føler deg sulten mellom måltidene, kjenn etter om det er reell sult det er snakk om, eller om du bare er tørst. Når kroppen trenger vann sender nemlig hjernen et falskt signal til kroppen at den er sulten, mens du i realiteten kanskje bare er sulten! Tørste kan altså forveksles med sult.

Forstoppelse og færre toalettbesøk

Vann smører fordøyelsessystemet vårt, og holder tarmene fleksible og rene. Uten denne smøringen kan man få forstoppelse, sure oppstøt og andre fordøyelsesproblemer. Vi skal helst gå på toalettet mellom fire og syv ganger om dagen, som ikke burde være noe problem om du drikker nok vann.

Hodepine og svimmelhet

Dette tegnet har de fleste kjent på. Drikker du for lite vann får hjernen mindre væske, som kan gi hodepine. Det er fordi oksygentilgangen til hjernen reduseres. Neste gang du har hodepine, drikk heller et stort glass vann framfor å ta en hodepinetablett!

Tørre lepper og eksem

Vann gjør huden elastisk. Siden huden er kroppens største organ, og dermed bruker mesteparten av vannet vi drikker, syns det raskt på huden om væskeinntaket er for lite. Hud og lepper blir tørre og sprekker.

Hurtig hjerteslag

Vannmangel har stor innvirkning på hjertet og hjerterytmen. Blodets plasmavolum blir mindre ved dehydrering. Det gjør blodet tykkere, og tyktflytende blod er vanskeligere å pumpe rundt i kroppen. Dermed får du høyere puls.

Les også: Fra brus til vann

Powered by Labrador CMS