Smart festmat i romjulen

Romjulen er en fin tid for festlige sammenkomster med familie og gode venner. Har du planer om å invitere til fest, men er litt usikker på hva som kan passe for både store og små? Ja, da kan juletapas være tingen.

Etter julehøytiden med de tradisjonelle julemiddagene, kan det være godt med litt lettere servering. Juletapas er smart festmat, og forbereder du litt på forhånd, går det av seg selv når gjestene er på plass. Tapas er en fellesbetegnelse for en lang rekke appetittvekkere skåret i små munnfuller før et måltid, eller som små retter satt sammen som et måltid i seg selv.

Tradisjonelt skal tapas inneholde noe salt, noe krydret og noe mildt og det klarer du fint å lage med julens råvarer. Men prøv gjerne småretter med innslag av andre smaker også hvis du har lyst. Skåler med oliven, nøtter og tomatsalat er som regel alltid med i en spansk tapasmeny, så det kan det godt være innslag av på julens tapasmeny også!

Hvor mye skal jeg beregne per person?

Lag en en skikkelig digg juletaps av rester fra julens middager
Lag en en skikkelig digg juletaps av rester fra julens middager

Når du skal beregne hvor mye du skal lage av hver oppskrift kommer det litt an på hvor mange retter du lager. Men man kan i utgangspunktet beregne ca 500 gram mat per porsjon totalt. Dette tilsvarer 6 -10 tapasbiter alt etter hvor store de er.

Bruk rester

  • Bruk gjerne rester fra tidligere julemiddager, som ribbebiter, pølser, steik, gravet laks, sild osv. Ta en titt i kjøleskapet og matskapet ditt. Mulig du har mye du kan ta utgangspunkt i allerede
  • Har du pepperkaker? Lag pepperkaker med blåmuggost eller annen sterk ost du liker
  • Har du lefser? Lag lefseruller med ruccola, julepålegg enten av fisk eller kjøtt og evt litt rødbeter
  • Har du poteter? Lag en potetsalat
  • Har du rester av kald ribbe, steik, medisterpølser eller julepølser? Skjær de i passe biter og tre de på en pinne sammen med svisker eller tørket aprikos evt kald rosenkål eller andre ting
  • Har du flatbrød? Bryt av passe store biter og ha røkt eller gravet laks, litt kesam eller rømme og en kvast grønt.

Retter som du kan la deg inspirere av til tapasbordet:

Kjøttboller i salsa

Lefseruller med ruccola og skinke

Lakseputer med urtekesam

Rødkålsalat med granateple

Ovnsstekte rødbeter og gulrøtter med chèvre

Kremet brokkolisalat med rosiner og ristede pinjekjerner

Flatbrødduo

Tunfiskrøre med rugbrød

Rakfisk med mandelpotet og vårløk

Prøv deg gjerne på andre smakskombinasjoner, og nyt at du har laget noe skikkelig julegodt av julens smakfulle matrester.

Powered by Labrador CMS