Tid for utemat

Mange forbinder turmat med pølse, sjokolade og kanskje et par litt kjedelige og svette brødskiver, og det hører selvfølgelig med, men hvorfor ikke ta utelunsjen til nye høyder og gjøre litt ekstra ut av den?

Når du skal ut på litt lengre tur , er det viktig å ha med seg smart og næringsrik mat, slik at du har nok energi og overskudd til å gjennomføre turen. I denne artikkelen vil vi gi deg forslag til god og næringsrik mat du kan ta med på tur – både til deg selv og resten av familien.

Næringsrik mat som metter

Tross alt er ofte lunsjpausen selve høydepunktet på turen, og da er det ekstra godt om vi har god mat å se frem til. For eksempel kan man ta med mat som er stekt i ovn på forhånd, som matmuffins, pizzasnurrer, skinkesnurrer, horn, grove rundstykker, og hjemmebakt brød med velsmakende pålegg som ost, skinke, hummus, egg og kaviar.

UT PÅ TUR: Sett en eltefri deig kvelden før så går det raskt å bake PIZZASNURRER til turmaten.
UT PÅ TUR: Sett en eltefri deig kvelden før så går det raskt å bake PIZZASNURRER til turmaten.

Ved siden av kan man ha oppkuttede grønnsaker i lufttett boks eller pose. Fullkornslefser fylt med diverse innhold også et godt og enkelt alternativ. Det kan du lage på forhånd og pakke inn i aluminiumsfolie og tett pose slik at den holder seg til du skal spise.

Mat på primus og bålpanne

Hvis du vil lage maten på primus eller bålpanne, kan du for eksempel lage omelett hvor du tar med røren hjemmefra og har oppkuttede grønnsaker på boks som du legger oppå omelettrøren når den steker. Eller så kan du lage havrelapper, hvor du lager røren på forhånd og steker ute. Topping kan være vaniljekesam, lettsyltetøy eller friske bær.

VARM DRIKKE: Når gradestokken kryper nedover er det ingenting som er bedre enn noe varmt i koppen
VARM DRIKKE: Når gradestokken kryper nedover er det ingenting som er bedre enn noe varmt i koppen

Burgere av ulike slag er også noe som smaker helt utmerket ute. Fiskeburger med pesto, tomat og rødløk er virkelig en god kombinasjon, eller vegetarburger med avokado, tomat, rødløk og sylteagurk. Kyllingburger er også et godt alternativ, hvor man kan ha med kyllingfilet delt på langs som man steker på primusen. Alt av burgertilbehør kan du enten skjære opp og gjøre klar hjemme, eller skjære opp ute.

Burgerbrødene kan du lage selv eller kjøpe ferdig – aller helst grove.

Søtt og næringsrikt

Hvis man vil ha med noe søtt, men samtidig litt næringsrikt, kan man lage grove rosinboller eller grove muffins med frukt og nøtter. Usaltet nøttemix er også et supergodt alternativ. Det kan man kan lage selv ved å blande ulike typer nøtter, frø, tørket frukt og eventuelt litt mørk sjokolade hakket i mindre biter.

Ellers kan man lage energibarer som man kan spise som et mellommåltid eller som en snack etter hovedmåltidet.

Fylte horn er lett å lage, lett å fryse og passer perfekt til lunsj, turmat og som mellommåltid.
Fylte horn er lett å lage, lett å fryse og passer perfekt til lunsj, turmat og som mellommåltid.

På Roede-kjøkkenet finner du gode oppskrifter til turmat.

Bli inspirert til å ta med deg næringsrik og mettende mat på tur

Matmuffins, snurrer og wraps:

Pølse- og burgerbrød:

Omelett:

Lapper:

Burgere:

Søtt, men litt sunnere:

Noen ganger går man på tur for turen sin del, mens andre ganger er samværet rundt bålet og turmaten det viktigste.

Nyt turen, uansett hvilket formål du har med den!

Skrevet av Pauline Leganger
3. års student  på Bachelor Samfunnsernæring ved OsloMet

Powered by Labrador CMS