Øk forbrenningen!

Du trenger ikke å ha blodsmak i munnen for å komme i bedre form! Du kan oppnå god effekt både på formen og forbrenningen bare ved å gå!

Publisert

Du tenker kanskje at du må sykle eller løpe flere mil for å komme i bedre form og øke forbrenningen. Vel, nyere studier viser at dette ikke stemmer. Du kan nemlig oppnå mye - både på den fysiske og mentale helsen, bare ved å gå. Du kan gå deg i bedre form og du kan gå deg til en sunnere vekt.

Les også: Jo tyngre du er, jo mer forbrenner du

Det å gå er et viktig verktøy i en livsstilsendring, og er dessuten noe alle burde prioritere å få til i hverdagen. Regelmessige gåturer og fysisk aktivitet gir bedre forutsetninger for å leve lengre, holde vekten stabil og samtidig øke din livskvalitet og psykiske velvære. Det kan også gi flere mentale gevinster, slik som bedre konsentrasjonsevne, bedre hukommelse, raskere læring og bedre evne til å ta avgjørelser

For å gjøre gåturene ektra morsomme og effektive, er det flere måter å variere på.

1. Øk tempoet

Å gå vil alltid være bedre enn å ligge på sofaen, men når du først har kommet deg ut, kan du etter hvert begynne å få opp farten. Jo fortere du går og jo mer intensivt du jobber, jo høyere blir energiforbruket og jo mer må hjertet jobbe - som vi vet er viktig for å øke formen.

Ifølge Helsenorge.no øker energiforbruket med cirka 150 prosent ved å rusle rolig og 200 prosent ved å gå rolig. Rask gange gir nær tre ganger så høy forbrenning som hvile!

Trappetrening er bra for forbrenningen!

2. Motbakker

For å oppnå ekstra rask fremgang burde du prøve å gå i bakker, som er bra både for kondisjonen, men også for styrke i bein, lår og rumpe. Å gå i motbakker i kupert terreng er dessuten mer skånsomt for kroppen.

Trappetrening er også bra!

3. Intervaller

Når formen er bedre kan du som alternativ til å gå i motbakker, ta noen intervaller på gåturen. Du kan for eksempel finne en motbakke som du går (eller jogger) opp så fort du kan, for så å rusle ned igjen, og gjenta så mange ganger du orker. Våg å kjenne på litt blodsmak i munnen her. Her skal du bli andpusten! Om det er vanskelig å motivere deg til dette på egenhånd, prøv å ha musikk på øret eller tren med en venn - da får du noe annet å tenke på!

4. Motstand

Motstand er også en god måte å øke både form og forbrenning. Du kan for eksempel ta med deg en sekk på tur. Det utfordrer muskulaturen i større grad. Husk å starte heller med for lite enn for mye i sekken.

5. Husk armene!

Når du går, er det jo beina du bruker. Men husk også å bruke armene! Jo mer av kroppen du beveger på deg, jo høyere bli energiforbruket. Sving armene godt når du går. Prøv gjerne også å gå med staver. I gjennomsnitt øker energiforbruket ved stavgang med 20 prosent i forhold til gange uten staver.

Kilde: VG

Powered by Labrador CMS