So ro lille mann

De av dere som vokste opp samtidig som meg, husker kanskje låten fra Thorbjørn Egner sin bok “Dyrene i Hakkebakkeskogen”? Mange av oss som var småfolk på den tiden, sovnet kanskje godt til lyden av en mamma eller pappa som sang for oss. Her er teksten, sånn rent nostalgisk sett:
So ro lillemann, nå er dagen over. Alle mus i alle land ligger nå å sover. So og ro og tipp på tå, sov min vesle pode. Reven sover også nå med halen under hodet.

Å få sove godt, er ikke en selvfølge..

Søvn er, for mange av mine kursdeltakere, en stor utfordring. For enkelte er det også et helseproblem, og da møter jeg mennesker som sliter med tunge dager og lite energi. Men for noen, finnes det kanskje gode råd som man kan forsøke, dersom man kjenner at problemet er vedvarende og at det går ut over livskvaliteten.

En dårlig natts søvn, kan for mange føre til en dårligere livskvalitet.

Jeg skal ikke gå dypt inn på dette temaet, men jeg skal gå litt inn på hvilke valg man kan ta for å kanskje få sovet litt bedre. Kjenner du at du er litt mer nysgjerrig på hva som kan skje med tanke på vekten i denne sammenhengen, kan du lese Kari Bugges artikkel om dette her: Gode søvnvaner er viktig for en sunn vekt.

Enkelt sagt: Dårlig søvn kan være årsaken til at du lettere tyr til usunn mat. Du får mindre overskudd, og orker kanskje ikke å ta den trimturen du hadde planlagt. Det øker apetitten, og forstyrrer en ellers så god måltidsrytme. Mange står opp om natten og spiser noe, i håp om at det vil fremkalle en trøtthet som man sovner av.

Smart før du skal legge deg

Sett av 10 minutter til grubling litt tidlig på kvelden. Bestem deg for at da har du grublet ferdig.
Tenk på noe du gleder deg til.
Slå av lys i gangen, slik at det er mørkt på rommet du sover i.
Ha behagelig temperatur på soverommet.
Forsøk å få varmen i beina før du skal sove. Å sovne med kalde bein er ikke lett.
Unngå sjokolade, te eller kaffe – disse inneholder oppkvikkende stoffer.
Gjør ferdig trening litt tidlig på kvelden.
Alkohol kan hjelpe deg til å sovne lettere, men som oftest ødelegger den søvnkvaliteten. Selv våkner jeg grytidlig dersom jeg tar meg noen glass.
La mobiltelefonen ligge igjen utenfor soverommet.


Kanskje det kan være smart å droppe middagsluren?

Generelle råd

Unngå å sove på dagtid, om du sliter med søvn på natten.
Stå opp til samme tid hver dag.
Får du ikke sove, kan det noen ganger være lurt å “avbryte”, stå opp for å for ekesmpel drikke et glass vann (ikke spise, selvsagt), for så å starte på nytt.
Forsøk å ikke la deg stresse pga søvnmangel. Man kan lett komme inn i en vond sirkel da.

Les også denne artikkelen, om du ønsker å vite mer: Helsenorge.no: Gode Råd for bedre søvn

Jeg har en mannlig deltaker på et av kursene mine, som sliter med søvnapné. Jeg følger spent med ham, og håper at dette vil komme seg etterhvert som han går nedover i vekt. I tilfelle han opplever bedring, kommer jeg selvsagt tilbake med en solskinnshistorie!

Sov godt!
Hilsen Charlotte
De av dere som vokste opp samtidig som meg, husker kanskje låten fra Thorbjørn Egner sin bok “Dyrene i Hakkebakkeskogen”? Mange av oss som var småfolk på den tiden, sovnet kanskje godt til lyden av en mamma eller pappa som sang for oss. Her er teksten, sånn rent nostalgisk sett: So ro lillemann, nå er dagen over. Alle mus i alle land ligger nå å sover. So og ro og tipp på tå, sov min vesle pode. Reven sover også nå med halen under hodet. Å få sove godt, er ikke en selvfølge.. Søvn er, for mange av mine kursdeltakere, en stor utfordring. For enkelte er det også et helseproblem, og da møter jeg mennesker som sliter med tunge dager og lite energi. Men for noen, finnes det kanskje gode råd som man kan forsøke, dersom man kjenner at problemet er vedvarende og at det går ut over livskvaliteten. En dårlig natts søvn, kan for mange føre til en dårligere livskvalitet. Jeg skal ikke gå dypt inn på dette temaet, men jeg skal gå litt inn på hvilke valg man kan ta for å kanskje få sovet litt bedre. Kjenner du at du er litt mer nysgjerrig på hva som kan skje med tanke på vekten i denne sammenhengen, kan du lese Kari Bugges artikkel om dette her: Gode søvnvaner er viktig for en sunn vekt. Enkelt sagt: Dårlig søvn kan være årsaken til at du lettere tyr til usunn mat. Du får mindre overskudd, og orker kanskje ikke å ta den trimturen du hadde planlagt. Det øker apetitten, og forstyrrer en ellers så god måltidsrytme. Mange står opp om natten og spiser noe, i håp om at det vil fremkalle en trøtthet som man sovner av. Smart før du skal legge deg Sett av 10 minutter til grubling litt tidlig på kvelden. Bestem deg for at da har du grublet ferdig. Tenk på noe du gleder deg til. Slå av lys i gangen, slik at det er mørkt på rommet du sover i. Ha behagelig temperatur på soverommet. Forsøk å få varmen i beina før du skal sove. Å sovne med kalde bein er ikke lett. Unngå sjokolade, te eller kaffe – disse inneholder oppkvikkende stoffer. Gjør ferdig trening litt tidlig på kvelden. Alkohol kan hjelpe deg til å sovne lettere, men som oftest ødelegger den søvnkvaliteten. Selv våkner jeg grytidlig dersom jeg tar meg noen glass. La mobiltelefonen ligge igjen utenfor soverommet. Kanskje det kan være smart å droppe middagsluren? Generelle råd Unngå å sove på dagtid, om du sliter med søvn på natten. Stå opp til samme tid hver dag. Får du ikke sove, kan det noen ganger være lurt å “avbryte”, stå opp for å for ekesmpel drikke et glass vann (ikke spise, selvsagt), for så å starte på nytt. Forsøk å ikke la deg stresse pga søvnmangel. Man kan lett komme inn i en vond sirkel da. Les også denne artikkelen, om du ønsker å vite mer: Helsenorge.no: Gode Råd for bedre søvn Jeg har en mannlig deltaker på et av kursene mine, som sliter med søvnapné. Jeg følger spent med ham, og håper at dette vil komme seg etterhvert som han går nedover i vekt. I tilfelle han opplever bedring, kommer jeg selvsagt tilbake med en solskinnshistorie! Sov godt! Hilsen Charlotte

Les hele artikkelen på bloggen.

Powered by Labrador CMS