PERSONLIG VEILEDNING: Det å ha en kursleder som står henne nær, har vært svært viktig for Kristin.
PERSONLIG VEILEDNING: Det å ha en kursleder som står henne nær, har vært svært viktig for Kristin.

– Den virkelige utfordringen kom da jeg ble alenemor

Kristin Ellen Jensen (52) fra Oslo er blant dem som alltid har følt at hun måtte gjøre noe med vekten. Hennes aller første erfaring med Roede-kurs var da hun gikk på videregående. Da gikk hun på et kurs sammen med en venninne.

– Vi gikk på kveldskurs, ble veid, skrev ned cm i kursboka, beregnet kalorier med kalkulator, og drakk Tab. Jeg gikk ned, men la alltid på meg igjen, forteller Kristin.

I årene som fulgte, prøvde Kristin en rekke metoder for å bli både sunnere og sprekere. Hun prøvde alt fra glutenfritt kosthold, til superfood og fasting. Samtidig har hun alltid vært glad i å trene, og har løpt maraton og hatt personlig trener i mange år. Kristin syns imidlertid alltid det har vært vanskelig å få til kombinasjonen av trening og sunt kosthold, og å være konsekvent. Men den virkelige utfordringen kom da hun ble alenemor.

En total omveltning av livet

– Jeg var ikke forberedt på hvor mye tid og krefter det tar med små barn. Jeg fikk ikke tid til meg selv lenger, og hadde verken tid eller overskudd til å trene. Det var vanskelig å tenke kosthold når man samtidig skal lage mat som skal passe for barn også. Men det gikk på et vis.

Men så dukket enda en utfordring opp for Kristin, nemlig corona og lockdown.

– Da ble det litt for vanskelig. Jeg fikk matbokser levert på døra, men treningen ble bytta ut med trøstespising på kveldene når barnet var i seng. Plutselig veide jeg mer enn jeg noensinne har gjort. Jeg så ikke frisk ut.

Så da ble det å melde seg på Roede-kurs igjen.

– Jeg ble inspirert av en venninne som jeg ikke hadde sett på lenge. Hun så veldig godt ut, og fortalte meg at hun hadde brukt NEDiVEKT-appen. Jøss, tenkte jeg. Jeg visste om slike kostholds-apper. Jeg brukte en for noen år tilbake, men jeg visste ikke at Roede hadde en app, forteller Kristin.

Kristin likte at det på Roede-kurs er mer fokus på hvordan man skal oppnå sunne vaner, framfor bare vektreduksjon.
Kristin likte at det på Roede-kurs er mer fokus på hvordan man skal oppnå sunne vaner, framfor bare vektreduksjon.

Les også: Jorunn gikk ned i vekt til tross for corona-nedstegning.

Mer fokus på sunne vaner enn ned i vekt

Kristin ble raskt kjent med Roede igjen, og med appen.

– Jeg ser bedre ut, men mest av alt føler jeg meg bedre. Jeg har fått mer overskudd, og føler at jeg blir en bedre mamma når jeg har det bedre med meg selv. Det handler om mestring.

Det jeg liker med Roede er at jeg kan spise helt vanlig mat. Det handler om bevisstgjøring rundt livsstil og helse, og ikke nødvendigvis å måtte gå så mye ned i vekt. Det er mer fokus på hvordan man tar sunne valg, både når det gjelder kosthold og aktivitet – og at du får i deg de næringsstoffene du trenger, som kroppen trenger både for energinivået og ikke minst for helsa.

Dette har først og fremst hjulpet på psyken og selvfølelsen til Kristin, forteller hun.

Hun legger imidlertid ikke skjul på at det har vært flere utfordringer underveis. Men selv i tøffe perioder var det aldri et alternativ å gi opp.

«This too shall pass»

For Kristin var det helt avgjørende å kunne gå på nettkurs, her sammen med sin kursleder Nicole Bekkeseth.
For Kristin var det helt avgjørende å kunne gå på nettkurs, her sammen med sin kursleder Nicole Bekkeseth.

– Når man er alenemor midt i en flytteprosess, og starter på et oppussingsprosjekt som blir til et totalt renoveringsprosjekt, blir det vanskelig å ha nok overskudd til å holde motivasjonen oppe. I begynnelsen følte jeg meg ekstra sulten og trøtt av å spise mindre. Jeg syntes også det var vanskelig å få i seg nok grønnsaker.

Dørstokkmila til å gjenoppta treninga var også ekstra tung for Kristin.

Endelig kunne det handle om bare meg og min prosess, jeg var ikke alene likevel.

– Men den aller største utfordringa mi er at jeg er sukkeravhengig. Får jeg smaken, klarer jeg ikke å slutte. Jeg må bare ha mer, mer, mer. Men, jeg klarte å kompensere med å få trent mer, så jeg mistet ikke all kontroll. Veilederen min, Nicole Bekkeseth, minnet meg på at «this too shall pass», så det var ikke noe alternativ å gi opp.

Å bruke Roede-appen ga Kristin mye nyttig og viktig kunnskap og lærdom.
Å bruke Roede-appen ga Kristin mye nyttig og viktig kunnskap og lærdom.

For Kristin var det helt avgjørende å kunne å få digitale oppfølging.

– Som alenemor er det ikke lett å komme seg unna på kveldene for å dra på kurs. Vektproblemer og utfordringene med å komme på rett kjøl igjen blir fort en veldig ensom prosess. Jeg glemmer aldri det første svaret jeg fikk av kurslederen min etter å ha sendt inn min første ukentlig veiledning. Nicole så meg, hun forsto hva jeg gikk gjennom. Jeg ble rørt rett og slett.

– Og det er ganske utrolig at hver gang jeg hadde en utfordring eller det var noe jeg slet med, så kom det temahefter fra Roede eller digitale nettmøter om akkurat det jeg syntes var vanskelig. Da forsto jeg at alle vi som er i en sånn prosess – har det samme typiske tankesettet og helt like utfordringer.

God bruk av appen

Kristin forteller at hun har vært en aktiv bruker av NEDiVEKT appen, som har gitt henne gode resultater.

– Nå går det automatikk i å drikke nok vann om dagen, og jeg får i meg nok grønnsaker, kalsium og sunt fett. Det skjønte jeg fort at jeg ikke hadde fått til før. Jeg har nok spist sunn mat før, bare ikke nok av det. Det er noe med å få kvantifisert hvor mye (eller lite) som skal til for å få i seg nok av de næringsstoffene kroppen trenger.

Til tross for gode resultater legger Kristin likevel ikke skjul på at hverdagen hennes har på ingen måter blitt perfekt enda.

Bli Roede-medlem nå!

– Men jeg har lært å gjennomskue unnskyldningene mine som «jeg er for sliten», «jeg har det for travelt i dag» eller «jeg bare mååååå spise den sjokoladen». Å gå en tur er et minimum om dagen nå, uansett. Og så bygger jeg på med mer aktiv trening etter hvert. Så nå går det i riktig retning.

Digital oppfølging har betydd mye

– Det er et fantastisk verktøy som hjalp meg til å holde oversikten over kostholdet mitt og måltidene mine. Den lærte meg mengdeforholdene, og nå går det på automatikk i både hva slags mat jeg trenger og hvor mye. Roede har også massevis av fantastiske oppskrifter som er enkle å lage og som er enkle å registrere i appen.

Å følge et nettkurs med ukentlige veiledninger og oppgaver til refleksjon har gitt Kristin mye.

– Jeg har lært mye om hvordan jeg tenker og fungerer. Det at jeg skulle sende inn ukentlige tilbakemeldinger hjalp meg ta meg sammen når fristelsene ble for store. Jeg tenkte ofte «Hvordan forklarer jeg dette til Nicole?». Det å skriftlig sette ord på hvorfor motivasjonen var lav, eller hvorfor jeg gikk berserk på knekkebrød og margarin en kveld, lærte meg å få et overblikk over situasjonen og det irrasjonelle i å sprekke på den måten. Og det fikk meg til å skjerpe meg. Nicole ble den lille stemmen i øret som oppmuntret meg, og inspirerte meg til å ta bedre valg. Nicole er et fantastisk forbilde. Jeg vil bli som henne!

Ikke bare lærte Kristin mye om hvordan hun tenker og fungerer. Det å gå på nettkurs ga også flere andre fordeler.

– Jeg kunne ta kurset hjemmefra i ro og mak. Jeg fikk personlig og tett oppfølging av kursleder ved behov. Jeg syns også det var en fordel å formulere skriftlig det jeg gikk gjennom – det var en fin og klargjørende prosess. Det å få skriftlige svar fra kursleder gjorde samtidig at jeg kunne gå tilbake til brevene fra henne, og finne ny inspirasjon og motivasjon der. Brevene ga meg både personlige, men også gode retningslinjer og verktøy til å håndtere den nye hverdagen og planlegge prosessen på en ryddig og oversiktlig måte.

PERSONLIG VEILEDNING: Det å ha en kursleder som står henne nær, har vært svært viktig for Kristin.
PERSONLIG VEILEDNING: Det å ha en kursleder som står henne nær, har vært svært viktig for Kristin.

Kristin roser også NEDiVEKT-appen.

10 år fram i tid

Alt Kristin har oppnådd og lært nå ønsker hun å holde fast på. Det er fordi hun også har barnet sitt å tenke på nå – deres helse, og deres liv sammen. Hvis Kristin ser for seg selv om 10 år, tenker hun at hun ikke skal ha gitt slipp på det hun har lært gjennom denne prosessen.

– Jeg har fått meg en livsstil jeg trives med, jeg har et fornuftig kosthold, og et aktivt liv sammen med min datter.

Les også: Har det kommet noen corona-kilo krypende?

Se et lengre intervju med kursleder og Kristin

Å følge et nettkurs med ukentlige veiledninger og oppgaver til refleksjon har gitt mye – se hele intervjuet med Kristin og kursleder Nicole her!

Powered by Labrador CMS