Kostholdsscoren var nøkkelen

Det at Carsten Tønnessen fra Tromsø begynte på Roede-kurs var egentlig ganske tilfeldig.

– Noen av mine venner hadde meldt seg på, og så tipset de meg om at det var ledig plass på kurset. Jeg tenkte, jaaaa…. Jeg har jo vært med før, men det funket ikke så bra. Men så skjønte jeg at det har kommet mange nye hjelpemidler, så jeg sa ja, forteller han, og meldte seg på kurs hos Roede-veileder Lill-Jorid Andreassen.

Carsten legger til at han dessuten hadde fått litt press på seg selv.

Av hvem?

– Av meg selv, på grunn av diverse helseting, svarer Carsten.

Stor betydning å ha gått ned i vekt

Det har hatt stor betydning for Carsten og helsen hans å ha gått ned i vekt.

– Ja, det har betydd mye. Jeg har gått ned cirka 10 kilo. Jeg har en fysisk jobb, og er høyspentmontør. Det innebærer mye klatring. Hverdagen nå er en helt annen. Det kjennes godt på jobben, forteller han.

For Carsten var det kostholdsscoren han fikk NEDiVEKT-appen til Roede, som var nøkkelen til alt.

– For først da jeg benyttet den, begynte jeg å skjønne ting. Jeg går jo på kurset like mye for å lære meg å spise sunnere. Jeg trodde jeg spiste sunt, men ved hjelp av kostholdsscoren får jeg i meg mer frukt og grønt, jeg får i meg mindre mat, jeg spiser lettere og jeg spiser meg mettere. Jeg har lært at når jeg får høy score, går jeg ikke rundt sulten. Den er veldig nyttig, og jeg har fulgt nøye med på scoren min, forteller Carsten.

Carsten har vært en flittig bruker av appen.

Carsten Tønnessen med Roede-kursleder Lill-Jorid.

– Jeg har lært meg å bruke appen. Den er bra! Det er lettvint å lagre måltider, man spiser jo ofte det samme. Måltidet registreres kun med et tastetrykk. Videre er det lett å finne produkter, og scanningen er enkel. Jeg bruker den hele tiden.

Les også: Roedes unike app-verktøy

Utfordring når man er hos andre

De eneste gangene Carsten syns det har vært utfordrende å følge Roede-opplegget, har vært i noen sosiale settinger.

– Jeg var for eksempel på en 2-dagers cruise til Kiel. Det var litt krevende, det er det også når jeg spiser hos mine foreldre. Utfordringen oppstår når man er hos andre. Men man får bare prøve så godt man kan. Det blir litt rart å begynne å scanne matvarer hos andre! Heldigvis spiser jeg for det meste hjemme, og hjemme har jeg full kontroll, forteller Carsten.

Carsten legger til at han generelt er blitt flinkere til å ta sunnere valg, siden han har det i bakhodet hele tiden.

– Det gjorde jeg i julen også. Jeg gjorde ikke de villeste tingene i julen. Man blir jo mer bevisst, forteller Carsten, som har opplevd mange positive helsegevinster etter å ha gått ned vekt.

Han nevner blant annet økt energi, mer overskudd, og at han er mindre trøtt på ettermiddagen. Han syns også mørketiden i Nord-Norge har gått mye lettere enn andre år.

Les mer: 10 råd for å lykkes å gå ned i vekt med Roede

En skikkelig a-ha opplevelse

– Før har jeg gått rundt og trodd at jeg spiste forholdsvis sunt og gjorde ting bra, men likevel skjedde det ikke noe med vekten.

Det har vært en stor a-ha opplevelse for Carsten å lære betydningen av å gjøre ting enda bedre.

– Det var en stor åpenbaring. Jeg trodde ikke det var så ille, så jeg har litt å gå på, innrømmer han.

Bli medlem av Roede nå!

Kvaliteten på maten han spiser han blitt veldig mye bedre.

– Det er der det ligger. Kvaliteten på råvarene. Jeg har ikke tenkt så mye hva slags mat som inneholder mye kalorier. Nå har jeg mer oversikt, og kan bytte ut matvarene med mest kalorier.

Les også: Spis for bedre helse

Trenger ikke BMI som normalvektig

Carsten ønsker å gå litt mer ned i vekt, til der han mener han burde ligge.

– Jeg trenger ikke være normalvektig på BMI-skalaen. Jeg vil ikke bli veldig tynn, men jeg vil på et helsemessig gunstig nivå. Jeg vil fortsette å gå på Roede en stund til, inntil jeg føler at jeg har kontroll. Jeg skal ikke ha det travelt, det er ikke noe poeng. Dette er et langsiktig løp, forteller Carsten.

Til slutt vil Carsten legge til verdien han har opplevd av å gå på kurs i en gruppe sammen med andre, og gruppedynamikken han opplevde. Det har betydd mye for motivasjonen hans.

– Vi har gått sammen ganske lenge. Stammen er igjen, og det er gøy. Vi har blitt en kjempefin gjeng, og har bygd en liten kultur. Når det er slik, føler du at du må stille opp på kurs. Du får en tilhørighet, avslutter Carsten.

Powered by Labrador CMS