Lene ville ikke lenger blande sammen alle mulige dietter

Lene Balseth (23) fra Trondheim begynte på Roede Ung-kurs hos kursleder Vibeke Teigre i 2016. Målet var å veie 70 kg innen august 2016…

Her forteller Vibeke Teigre om reisen til Lene på Roede-kurs

Målet til Lene var ikke bare å veie 70 kilo, men hun ønsket også å komme i så god form at hun kunne være med på fjellturer uten å alltid ligge bakerst. Hun hadde også et mål om å komme inn i noen klær hun hadde liggende bakerst i klesskapet.

Lene hadde ikke prøvd Roede-metoden tidligere, men mange andre ting. Hun opplevde at hun ikke hadde nok kunnskap om hvilken mat som var smart å spise, og hun opplevde at hun blandet sammen mange dietter. Dette gjorde henne litt forvirret. Lene hadde størst utfordringer i forhold til kostholdet, og spiste mye godteri, kosemat og Pepsi Max før hun startet på kurs. Lene har cøliaki, og syntes dette var en tilleggsutfordring i starten.

Kosthold og eksamen

Lene var glad i å trene. Hun spilte håndball, og trente 3 ganger i uken. Hun var også glad i styrketrening, men synes utholdenhetstrening var vanskelig og veldig slitsomt. Hun ble derfor fort glad i registreringsverktøyet og synes dette ga en veldig god oversikt og trygghet. Hun gikk ned hele -6,1 kg på det første kurset.

I kursperioden var Lene student i Trondheim, og jobbet altså med livsstilsendringen ved siden av. Under den første eksamensperioden i mai 2016, jobbet hun mye med kostholdet sitt i forbindelse med eksamenslesingen. Tidligere hadde det vært mye godsaker, men etter å ha forstått at det er smart å gi kroppen og hodet mat og pauser som kan bidra til økt konsentrasjon og bedre prestasjoner, tok det ikke lang tid før hun innså at det var smart å spise sunn mat i denne perioden. Eksamenslesingen krevde mye konsentrasjon, så det å bytte ut sjokolade med frukt og grønnsaker gjorde i hvert fall ikke innsatsen noe dårligere.

Endelig i mål! April 2017 kom Lene endelig i mål. Hun valgte å følge et ekspresskurs helt på slutten for å komme ned de siste kiloene. Bare det å fortsette på kurs i over ett år når du har 3 kg igjen til målet viser hvor målrettet hun var og at hun IKKE skulle gi seg. Lene gikk over på Hold Vekten-kurs, og satt da i gang med å jobbe seg oppover til energibalanse. Hun var nøye med å registrere de ”nye” måltidene for å forsikre seg at hun spiste nok mat. Hun så frem til å trene mer styrke, men først skulle hun opp i energibalanse. Innsatsen hun har lagt ned, stå-på-viljen hennes og ikke minst refleksjonene hun har gjort seg underveis er fantastiske. Hun har også en egen Instagram-konto som heter bedrelivsstil. Der har hun lagt ut bilder av måltider, trening, seg selv, Roede-kursbøker, snaps fra kursbrev fra meg og hun har skrevet om hvilken støtte Roede-kurs har vært for henne og hvor bra Roede-metoden er. I august 2017 vant Lene Roede-prisen Årets Ung Nettpris, for hennes innsats med å endre livsstil. Da hadde hun gått ned 23,8 kg på kurs. Men siden hun hadde startet selv litt tidligere, ble det nærmere -30 kg på ca halvannet år.

Positiv forpliketelse

Lene opplevde at det var en positiv forpliktelse å skulle rapportere til kursleder hver uke. Det å ha en kursleder som heiet på henne, og som hentet henne opp da hun var litt nede betydde utrolig mye. Hun sier hun ikke hadde klart dette uten hjelp, støtte og backing hele veien – både på oppturer, men særlig på nedturer. For noen nedturer ble det. Lene gikk opp i vekt noen ganger gjennom kursperioden, men hadde alltid pågangsmot til å fortsette videre.

I mars 2017 ble Lene litt stresset av alt hun skulle klare og alle krav hun hadde satt til seg selv. Blant annet ble det litt stress å registrere all maten hun spiste, samtidig som hun ikke ville slutte med registreringen fordi hun var redd for å miste kontrollen. Vi jobbet gjennom dette sammen, og hun turte å la være å registrere ett og ett måltid. Da hadde hun gått på kurs nå i over 1 år, og hun visste godt hva en frokost skulle inneholde, en lunsj, en middag etc.

Powered by Labrador CMS