Trenger ikke gå baklengs ned trappen mer

Lena Hanssen (55) nektet å flytte fra drømmeleiligheten sin etter hun gikk opp mye i vekt i forbindelse med kreftbehandling. Hver dag i to har hun gått baklengs ned trappen fra 4. etasje. Det trenger hun ikke mer.

Publisert Sist oppdatert

Det var høsten i fjor at Lena Hanssen innså at hun måtte gjøre noe med vekten.

Da Lena var 49 år gammel fikk hun brystkreft, og etter noen år med behandling hadde hun gått opp 13-14 kilo.

- Jeg gikk opp i vekt på grunn av cellegift, medisiner, hormonblokkere og i tillegg overgangsalderen. Jeg prøvde å gå ned i vekt alene, men det fikk jeg ikke til. Da jeg avsluttet hormonbehandlingen, bestemte jeg meg for å bli medlem i Roede.

En stor motivasjon for å gå ned i vekt, var blant annet å få bedre knær. Lena har artrose og betennelse i knærne, og selv om hun har både tøyet, fått massasje og gått til kiropraktor, er det ingen ting som har hjulpet.

- Jeg har lest at det eneste som hjelper er å gå ned i vekt. Så dette ville jeg få til! Jeg har nektet å flytte fra drømmeleiligheten min i en gammel bygård uten heis, men det er klart at folk har sett litt rart på meg når jeg har gått baklengs ned trappen. For ikke å snakke om når jeg har vært ute, og måtte gå baklengs ned bratte bakker, forteller Lena.

Nå er Lena 10 kilo lettere, hun går vanlig ned både trapper og bakker, og har sluttet å følge med på leilighetsmarkedet. Og dette er bare en av de positive tingene Lena har opplevd etter hun begynte å få oppfølging av Roede-veileder Ellen Hoel.

Lena syns Roede har vært gjennom en positiv endring (illustrasjonsfoto).

Magen mindre i veien

Lena forteller at hun har blitt mye mer bevegelig.

- Jeg har fått mye senskader etter kreftbehandlingen, og jeg er stiv og har mye smerter. Jeg driver mye med yoga og tøying. Nå som jeg har gått ned i vekt er begge deler mye lettere. Det er jo mindre mage i veien!

Lena har fått oppfølging av Roede tidligere, og syns endringen selskapet har vært gjennom har vært positiv.

- Før var det mye mer fokus på slanking. Nå er det fokus på mange andre, som gjerne er viktigere, som å tematisere det å spise på følelser. Jeg har lært meg å kjenne etter om jeg har mental sult eller om jeg virkelig er sulten. Det har vært viktig for meg å lære å skille mellom disse to tingene, og få et bevisst forhold til det, forteller Lena.

Også har hun lært seg å spise mye mindre mengder, som er en god endring for "matvraket", som Lena kaller seg selv.

Bli medlem du og! Meld deg på her.

Må ikke spise hele pizzaen

Den største endringen Lena har hatt innen kostholdet de siste månedene, er at hun har lært seg å spise mindre porsjoner.

- Dette har vært viktig for meg. Jeg er et matvrak, spesielt når det kommer til middag! Og jeg har fått inn mange gode rutiner, og funnet ting jeg liker. Jeg har alltid med meg gulrotstaver, som jeg lager kvelden før, og jeg har alltid yoghurt Yoplait i kjøleskapet. Slike mellommåltider hjelper meg med å holde på energiinntaket mitt, sier Lena.

Hun har også lært seg en annen viktig ting - hun må ikke spise hele pizzaen.

Lena har lært at hun må ikke spise hele pizzaen!

- Jeg elsker pizza, og har tenkt at så lenge jeg skal ned i vekt, kan jeg ikke spise pizza. For man kan jo ikke spise mindre enn sju pizzastykker, har jeg tenkt. Nå har jeg lært meg at to stykker smaker godt, og at det holder. Den første og andre biten er like gode!

I tillegg har Lena lært seg å holde på kontrollen, selv om det kan skli litt ut en kveld.

Tillater en utskeielse

Tidligere har Lena gjerne sprukket etter en utskeielse. I dag er det annerledes.

- Nå kan jeg bestemme meg for at hvis jeg skal ut og spise og drikke vin, er det greit. Nå har jeg kontroll. Jeg kutter gjerne litt ned på frokost, mellommåltider og lunsj, så kan vinen liksom gå inn i dagsrasjonen min. Også fortsetter jeg "programmet mitt" dagen etter. Da sklir det ikke ut, sier Lena.

De største endringene Lena har gått gjennom er først og fremst innen kostholdet.

- Jeg sliter en del med fatigue etter kreftbehandlingen, så det er ikke så lett å få til å trene. Jeg har sagt til Ellen at hun ikke skal mase på meg om trening. For meg er det kostholdet som gjelder, men jeg går litt turer, forteller Lena, som legger til at hun aldri i livet hadde oppnådd de samme resultatene alene.

- Oppfølgingen man får er utrolig viktig.

Hvilke utfordringer har du møtt på underveis?

- For meg er mengde den største utfordringen. Jeg er så glad i mat. Mange sier at kvelden er det vanskeligste. Det kunne det ha vært for meg også, men jeg sparer alltid en Yoplait eller noen mandler til kvelden. Og så har jeg brukt appen mye til å registrere. Da har jeg kontroll, forteller Lena.

Om ti år håper Lena at hun har klart å holde vekten, og at hun har mer energi.

Powered by Labrador CMS