Trenger ikke legge vekk all moroa for å gå ned i vekt

Det sier Steinar som er 23 år gammel, som elsker potetgull, kebab og øl og være på fest. Likevel har han klart å gå ned over 20 kilo hos Roede.

Publisert Sist oppdatert

Steinar, som egentlig heter noe annet, men som ønsker å være anonym, jobber som snekker. Da vekten hans bikket 121 kilo syns han jobben begynte å bli i overkant tung og slitsom. Det var ikke lett å klatre opp og ned stilas med den vekten, husker han.

- Mamma hadde gått på Roede, og da jeg begynte å bli svær selv, tenkte jeg at jeg også måtte gjøre noe. Jeg hadde gjort et forsøk tidligere på egenhånd, men det gikk ikke, det bare sklei ut, forteller Steinar.

Så kom dagen da samboeren hans foreslo at de begge skulle bli Roede-medlemmer. Steinar var positiv til dette, og tenkte det ville bli lettere å lykkes om man hadde et fast sted å møte opp hver uke.

- Å møte en man må prestere for... Kall det et slags press. Da blir man dedikert og sluntrer ikke unna, forteller Steinar, som meldte seg på kurs hos Roede-veileder Nicole Fongen.

Målet var å få en lettere arbeidsdag, ikke å kjenne seg så daff etter jobb - og føle seg mer vel i egen kropp.

Målet var 99,9 kg

Steinar og samboeren fikk oppfølging av forskjellige Roede-veiledere, men var til god støtte for hverandre under prosessen.

Roede-veileder Nicole Fongen og Steinar ble enige om at Steinar sitt vektmål skulle være 99,9 kilo.

Sammen med Nicole, satte Steinar seg mål om å gå ned til 99,9 kilo.

— I 2019 bygget jeg min egen leilighet, og da veide jeg under 100 kilo. Da hadde jeg mye mer energi, og jeg kan huske at jeg hadde mer arbeidskraft og mer giv. Jeg ville tilbake dit, forteller han.

Hvordan har du gått opp de kiloene disse siste årene?

- Jeg er glad i å være på fest! Og jeg er glad i potetgull! På det verste kunne jeg drikke to til tre øl om dagen og spise en potetgullpose i tillegg. Dette holdt jeg på med i et par år. Og jeg spiste god mat, og ble sprekkmett hver eneste gang. Og jeg gjorde ikke noe trening, annet enn den fysiske aktiviteten jeg fikk gjennom jobben, forteller Steinar.

Du har hatt noen endringer i kostholdet ditt da?

- Åå, ja det er mye! Det har vært ganske enkelt siden jeg og samboeren min har holdt på med dette sammen. Vi har brukt middager og kostholdsplaner fra Roede og fra NEDiVEKT-appen. Og jeg spiser mye mer frukt og grønnsaker. Jeg er fortsatt glad i - og spiser kjøtt, men før var det ingenting grønt på tallerkenen min, mens nå fyller jeg på med en god porsjon. Og så spiser jeg frukt på jobben, forteller Steinar.

Og han fortsetter å unne seg det han er glad i, bare ikke så ofte.

Potetgull en gang i uken

Nå har Steinar lært å kose seg med potetgull en gang i uken, framfor hver eneste dag.

- Nå spiser jeg potetgull en gang i uken, det unner jeg meg, og øl drikker jeg bare på fest. Jeg syns egentlig ikke det har vært så vanskelig å kutte ned på dette. Så lenge man har et bevisst mål å jobbe mot, går det greit. Det finnes så mye annet godt man kan spise og drikke som er mye sunnere, forteller Steinar.

Det var verken potetgull eller øl som var den største utfordringen for Steinar, det var alle de gangene han ble fysen på kvelden.

- Men da gjelder det bare å stå i det. Det går jo over, forteller han.

Steinar har også blitt mer fysisk aktiv. Nå er det innebandy og styrketrening flere ganger i uken, i tillegg til all aktiviteten han får gjennom jobb. Og om det ikke blir noe innebandytrening, løper han i stedet for.

Og han har vært åpen med alle rundt seg om hva han har vært gjennom.

Ikke flaut!

Steinar har fortalt alle rundt seg at han har fått oppfølging av en Roede-veileder, og at "det vil bli litt strammere fremover". Steinar har fått full forståelse fra alle kompisene sine.

- De fleste sier det er bra at jeg har tatt tak, og at det er tøft gjort. Jeg har aldri skjult dette. Det er ikke noe å være flau over! Man trenger jo ikke legge bort all moroa for å endre livsstil, men man må legge bort noe, sier han.

Nå har både Steinar og samboeren kommet i mål, og trenger ikke gå ned flere kilo. De er flinke til å lage egne middager, og bruker ikke appen så mye lenger.

- Jeg har lært mye, og føler jeg har god kontroll. Jeg vet hva som er i maten; jeg vet hva kalorier er, og hvor de kommer fra. Da er det lett å lage sammensatte middager selv, forteller Steinar.

Det beste med Roede-middagene og middagene de lager nå, er at Steinar blir mett av dem, og kjenner ikke på sult.

- Nå kjenner jeg meg mett hver eneste dag. Jeg går aldri rundt og er sulten.

Bli Roede-medlem du og!

Powered by Labrador CMS