Vanlig å ha høyt kolesterol

Åtte av ti menn, og seks av ti middelaldrende kvinner har kolesterol over anbefalt verdi. Høyt kolesterol øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Her er noen gode råd til deg med høyt kolesterol.

Publisert

Kolesterol er en type fettstoff som er livsviktig for flere av kroppens funksjoner. Når du spiser mat som inneholder fett vil fettet gå fra maten og ut til blodet, via fordøyelsessystemet.

Oppgaven til kolesterol er å frakte fett via blodet og ut til cellene, slik at det kan brukes som energi. Kolesterol er også en viktig byggesten i cellevegger, og er nødvendig for dannelsen av hormoner, vitamin D og gallesyre. I tillegg til at den totale mengden kolesterol spiller en rolle når det gjelder utvikling av hjerte- og karsykdom, spiller det også en rolle hvilken type kolesterol du har. Vi skiller mellom godt og dårlig kolesterol.

Det gode kolesterolet kalles HDL hjelper med å frakte fettstoffer bort fra blodet og til leveren hvor det skilles ut som galle. Det dårlige kolesterolet, LHL, er det som kan føre til avleiringer på innsiden av blodårene. Dette vil over tid føre til trangere og stivere blodårer, også kjent som åreforklakning. Det ideelle er å ha totalkolesterol under 5,0 mmol/L og samtidig ha mye av det gode HDL-kolesterolet og lite av LDL. Gjennomsnittsnordmannen har i dag et totalkolesterol på 5,8 mmol/L.

Les også: Senk kolesterolet ved å bytte ut en matvare

Helsedirektoratet gir derfor ingen konkrete anbefalinger om inntak av egg.

Hvordan kan du påvirke kolesterolet?

Kroppen produserer mesteparten av kolesterolet selv, bortimot 80 prosent. Det er hva slags fett du spiser som i hovedsak påvirker kolesterolet. Mettet fett øker LDL, mens flerumettet fett øker HDL. Altså kan du ved å redusere mengden mettet fett og øke mengden flerumettet fett i kostholdet, påvirke ditt eget kolesterol.

Foruten hva du spiser, viser det seg at fysisk aktivitet øker det gode HDL-kolesterolet.

Ta blodprøve hos legen

For å få sjekket kolesterolnivåene dine må du ta en tur til fastlegen og ta en blodprøve. Dette er spesielt smart om det er hjerte- og karsykdom i nærmeste familie.

Det er også smart å være bevisst på de matvarene som både øker og reduserer det dårlige kolesterolet.

Grep for å senke kolesterolet

Ved å ta noen fornuftige kostholdsgrep kan du senke kolesterolet med så mye som 20-30 prosent. Her gir vi noen råd for hva du bør spise mer av. I Roede er vi ikke ute etter å kutte fettet, men har fokus på hvilken type fett vi skal innta mest av.

1. Mer sunt fett. Det sunne fettet finner du i fet fisk, planteoljer, myke og flytende margarin, majones, avokado, nøtter og mandler. Bruk Roede hjertevennlige valg som et verktøy for å velge mat med en sunn fettsyresammensetning.

Nøtter er en god kilde til de sunne fettet.

2. Smarte matbytter. Ettersom mye av det mettede fettet er animalsk, er det smart å erstatte dette med mer plantebaserte matvarer. Her er noen enkle bytter:

– Bytt ut fete kjøttprodukter med magert kjøtt, kylling eller vegetariske proteinkilder.

– Bytt ut helfete meieriprodukter med lettere varianter av melk, ost, rømme, crème fraîche, kesam og yoghurt.

– Bytt ut meierismør med plantemargarin, vanlig eller lett.

– Bytt ut usunn kosemat som snacks, kjeks, kake og sjokolade med sunnere alternativer som usaltede nøtter, tørket frukt og oppkuttede grønnsaker med dip, og spis det usunne kun en gang iblant.

3. Spis fiber. Mat som er rik på fiber er kjent for å redusere risikoen for hjerte- og karsykdom, og kan senke LDL-kolesterol. Fiber finnes i plantemat, som grove kornprodukter, nøtter og frø, belgvekster, frukt, bær og grønnsaker. Belgfrukter er også rike på løselig fiber.

4. Hva med egg? I tillegg til det kolesterolet kroppen selv produserer for å frakte fettstoffer via blodet til cellene, er det noen matvarer som inneholder kolesterol. Eggeplomme er en slik matvare. Så hvilke råd gjelder for egg? Dette er faktisk et vanskelig spørsmål. For det er individuelt hvordan inntaket av kolesterol fra matvarer påvirker blodets konsentrasjon. For de fleste av oss har mengden fett totalt i kostholdet mest å si, men for de som har høye kolesterolverdier og som er mer kolesterolsensitive, kan det å begrense inntaket av slike matvarer være viktig. Helsedirektoratet gir derfor ingen konkrete anbefalinger om inntak av egg.

5. Spis passe porsjoner. Mengden mat du spiser, og vekt spiller også en rolle Det å gå ned i vekt vil redusere kolesterolet i blodet. Det å holde en sunn vekt er også gunstig, ettersom vektøkning kan øke LDL-kolesterolet og senke HDL-kolesterolet.

I NEDiVEKT-appen til Roede får du oversikt over hele kostholdet ditt! Last ned her!

Powered by Labrador CMS