10 tips som gjør det lettere å endre vaner

Enten du vil spise sunnere, trene mer eller endre noe helt annet, er det samme tips som hjelper deg med å endre vaner. Se hvilke her! 

Publisert

Grunnen til at vi gjør samme ting om og om igjen er fordi vi er programert til å følge vanene våre. Tenk etter hvor mange ting du gjør i løpet av en dag, som går helt på autopilot. Du tenker ikke over at du gjør det.

Når du da skal endre en slik vane, er det ikke unaturlig å oppleve en indre motstand, uro og frykt. Og jo større denne vaneendringen er, jo mer ubehagelig og krevende vil det kjennes. Og mens noen får til å endre en uvane på kort tid, kanskje i løpet av bare noen dager, må andre bruk både uker, måneder og år på å lykkes med å endre en vane. Det finnes ingen fasitsvar på hvor lang tid det tar. Det er høyst individuelt. Men, det er mulig å få til - helt uavhengig av utgangspunktet!

I Roede hjelper vi deg med å endre vaner. Bli medlem her!

Se her hva som hjelper deg med å nå målet ditt:

  1. Bestem deg! Vit hva du vil endre, og skriv det gjerne ned. Skriv ned hva du vil endre, og hvorfor - noe som hjelper veldig på motivasjonen. Skriv gjerne også ned når du ser for deg at du er i mål. Vær så konkret som mulig når du skriver - jo mer konkret jo bedre. Et eksempel: "Når jeg slutter å spise snacks om kvelden kommer jeg til å gå ned x-antall kilo og jeg kommer til å spare x-antall kroner på en måned. Disse pengene kan jeg bruke til x.". 
  2. Finn en oppstartsdato. Merk av i kalenderen, og fortell gjerne andre når du skal begynne med endringen din. Og forbered deg på best mulig måte fram mot startdato. Er det noe du trenger før du starter, eller noe du trenger å bli kvitt?
  3. Ha en synlig påminnelse. Når du har skrevet ned målet ditt og hvorfor du vil oppnå dette målet, gjør det synlig for deg hele tiden. Skriv noen setninger og lagre på mobilen, på PC-en din eller på en lapp du henger opp et sted. På den måten minner du deg selv på endringen hver dag.
  4. Sett deg et realistisk mål. Små mål er lettere å gjennomføre enn store hårete mål. Setter du deg selv for store og urealistiske mål, kan det være at hjernen ubevisst forteller deg at det sannsynligvis ikke kommer til å gå. Og da blir du kanskje lurt til å tro det samme. Sett deg ett og ett mål, og gå videre når det første målet er nådd. 
  5. Ha en plan. Hvis du skal begynne å spise mer frukt og grønt, kan det være smart å ha tenkt ut hva du skal gjøre for å få til dette, når du skal gjøre det og hvor ofte. Og tilsvarende om du skal begynne å trene mer. Hva skal du trene, hvor ofte og hvor lenge? Dette vil hjelpe deg å holde fokus på veien mot målet. I starten kan det være ekstra krevende å gå gjennom en endring. Det kan oppleves som mer ubehagelig enn positivt. Da er det viktig ikke å gi opp! Husk det langsiktige målet ditt og alt det positive som du vil opplevde da. Ubehaget du vil oppdage underveis, er en del av veien mot målet. 
  6. Endre på en uvane av gangen. Som vi er inne på over, husk at det er mer enn nok å endre på en vane av gangen. Hvis du vil begynne å spise mer frukt og grønt - og fisk, og trene mer, kan det være smart å ta tak i en ting av gangen. Da er sannsynligheten for å lykkes mye større.
  7. Gjør ting litt annerledes. Det å bryte mønstre kan gjøre deg enda mer bevisst på gamle vaner som du gjør helt automatisk. Går du alltid innom kiosken på vei hjem fra jobb, gå en annen vei. Forsyner du deg alltid med noe søtt etter middag, ring noen du kjenner rett etter du har inntatt middagsmåltidet. 
  8. Belønning underveis. Gi deg selv ros underveis i prosessen. Det er viktig å oppmuntre seg selv underveis i prosessen, det gir motivasjon - og øker sannsynligheten for at du vil klare å gjennomføre endringen. Du kan lage små premier til deg selv underveis. Har du klart å spise 5 om dagen hver dag i to uker, eller å trene tre ganger i uken i en måned, gi deg selv en liten hyggelig oppmerksomhet.
  9. Lettere sammen. Kjenner du noen andre som skal gjennom en endring, og som du kan dele oppturer og nedturer med? Det er lettere å gjøre en endring sammen med andre!
  10. Tilbakefall er en normal del av prosessen. Det er helt vanlig å snuble litt underveis og falle tilbake på gamle vaner, som tross alt er en "gammel venn" som det kan være vanskelig å bryte med. Ta lærdom av tilbakefallene framfor å tenke at du ikke klarer det og like gjerne kan kaste inn håndkleet. Det er aldri for sent å snu, husk at tilbakefall gir deg mer erfaring. Snakk deg selv opp igjen og si at dette skal du klare! 

Kilde: Ung.no

Powered by Labrador CMS