Gulroten er på sitt aller beste nå.

Derfor burde du spise rotgrønnsaker

Rotgrønnsaker er roten til mye godt! Det er mange gode grunner til at du burde spise rotgrønnsaker!

Publisert

Rotgrønnsaker kommer i mange ulike fasonger, farger og varianter og inneholder dermed et bredt spekter av vitaminer og mineraler - stoffer som er viktige for kroppen. Felles for alle rotgrønnsaker er at de har et høyt innhold av kostfiber, som regulerer magen - og dermed er bra for tarmhelsen, i tillegg til at det gir en god metthetsfølelse. Fiber er noe de fleste nordmenn får i seg for lite av, så å spise mer rotgrønnsaker kan bidra til et økt inntak av fiber.

Det er litt forskjellig hva de ulike rotgrønnsakene inneholder av vitaminer og mineraler, men felles for alle er at de inneholder antioksidanter som er viktig for immunforsvaret.

Videre inneholder gulrot mye betakaroten som omgjøres til vitamin A i kroppen. Vitamin A er viktig for blant annet synet og huden. Kokte gulrøtter gir mer betakaroten enn rå gulrøtter.

Betene rødbeter, pastinakk, sellerirot, persillerot og jordskokk inneholder kalium, som er viktig for å opprettholde et normalt blodtrykk. Kalium er også viktig for normal muskel-, nerve- og hjertefunksjon, nyrefunksjon og for å opprettholde normal væskebalanse i kroppen.

Alle de nevnte grønnsakene, samt neper og kålrot er også gode kilder til folat. Folat er viktig for flere prosesser i kroppen, blant annet for normal bloddannelse og for å opprettholde et normalt immunforsvar. Folat er også viktig for fosterets utvikling og vekst.

Vitamin C

Både neper, pastinakk, sellerirot, persillerot og kålrot inneholder vitamin C, som har mange funksjoner:

  • Vitamin C er viktig for å opprettholde et normalt immunforsvar og nervesystem.
  • Vitamin C er viktig for å holde kroppens bindevev sunt. Vitaminet er også viktig for normal sårheling.
  • Jerns opptak fra tarmen økes av vitamin C.
  • Vitamin C er en antioksidant som er med å forsvare kroppen mot frie radikaler.

Kålrot er den rotgrønnsaken som inneholder mest vitamin C, og kalles også for Nordens appelsin.

Forebygge sykdom

Det er gjort mye forskning som viser at det er en sammenheng mellom et høyt inntak av frukt, bær og grønnsaker og redusert risiko for hjerte- og karsykdom og flere kreftformer - og dermed anbefales vi å spise 5 om dagen.

Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt er det først og fremst et høyt og variert inntak av både frukt, bær og grønnsaker som er gunstig for helsen.Har du god variasjon i inntaket ditt av rotgrønnsaker, samt frukt, bær og andre grønnsaker, får du i deg alle vitaminene og mineralene som denne matvaregruppen kan tilby.

En god måte å få i seg nok frukt og grønt er å spise etter tallerkenmodellen og gjerne dekke halve tallerkenen med frukt og grønt.

Rotgrønnsaker er svært fine å bruke til matlaging, for de kan brukes til så mye. De kan brukes i pureer og supper, de kan ovnsstekes, du kan lage chips av dem eller spise dem rå med en god dipp til.

 Kilde: Frukt.no

Powered by Labrador CMS