Nutella, sjokoladepålegg, honning, eller syltetøy? Hva er sunnest?

Nutella inneholder nøtter, mørk sjokolade skal være sunt, honning er et naturprodukt og syltetøy inneholder frukt. Men hvilket av disse påleggene er sunnest å ha på brødskiven eller knekkebrødet?

Publisert Sist oppdatert

Egentlig kan ingen av produktene kalles for sunne, så da burde spørsmålet heller være; hva er minst usunt av nutella, sjokoladepålegg, honning og syltetøy?

Grunnen til at ingen av produktene kan anses som sunne og ha en helseeffekt, er fordi de alle inneholder mye sukker.

Alle produktene har minst 50 gram sukker per 100 gram. Det er mye! Men la oss se litt nærmere på produktene hver for seg.

Nutella og sjokoladepålegg inneholder mye fett og mettet fett sammenliknet med de andre produktene, som ikke inneholder noe fett. Nutella inneholder også palmeolje, nesten halve innholdet i et glass Nutella er palmeolje! Palmeoljen i Nutella er bærekraftig, men vi vet likevel det at palmeolje øker konsentrasjonen av kolesterol i blodet, og kan føre til hjerte- og karsykdom. 

Sjokoladepålegg inneholder også protein, kalium, kalsium og jern, og det er noe kostfiber i Nutella pga nøttene. Dette er jo bra. 

Energien i honning kommer bare fra sukker.

Energien i honning og syltetøy kommer ikke fra fett, men kun fra sukker, og evt litt frukt/bær i syltetøyet. Med unntak av vitamin K og mangan, gir honning ubetydelige mengder vitamin C, B-vitaminer, mineraler og sporstoffer. Syltetøy er laget av bær, og er sånn sett sunt, men en del syltetøy inneholder også relativt mye sukker. Syltetøyets innhold av vitaminer og mineraler varierer fra type til type.

Så hva er best?

Selv om verken honning eller syltetøy inneholder fett, som gir mye energi, er ingen av produktene nevnt over noe vi direkte anbefaler, men alle produktene kan så klart inngå i et ellers sunt og varieert kosthold, bare i begrenset mengde, for eksempel i helgen.

Mengden nøtter i Nutella, kakao i påleggssjokolade og frukt i syltetøy er så liten i forhold til sukkerinnholdet at de helsemessige fordelene ikke oppveier de usunne. Og honning er faktisk bare sukker.

Når det gjelder pålegg er frukt og grønt, fiskepålegg, egg, magert kjøttpålegg, lettere ost - og hjemmelaget syltetøy med lite sukker noe av det sunneste og mest næringsrike du kan ha på brødskiven.

Kilde: Forskning.no

Powered by Labrador CMS