Spis chips med god samvittighet

Prøver du å endre livsstil, gå ned i vekt og leve sunnere - og er glad i chips og syns det er vanskelig å gi slipp på dem? Her får du råd på hvordan du kan lage sunn chips som du kan nyte.

Den beste måten å få til sunnere chips, er å lage dem selv. Og det er enklere enn du tror! I tillegg smaker det veldig godt. 

Bruk de grønnsakene du liker best og som du har tilgjengelig i grønnsaksskuffen din. Du kan lage chips av gulrot, pastinakk, potet, søtpotet, beter og/eller sellerirot osv. Så bruker du urtekrydder, paprikakrydder, chilikrydder, hvitløk eller sitronpepper - eller velger krydder ut fra hvilken smaksretning du selv ønsker.

Her er oppskriften på et langt sunnere potetgull enn du får i butikken.

Hjemmelaget chips av rotgrønnsaker

Til 2 porsjoner trenger du:

  • 300 gram rotgrønnsaker av f. eks gulrøtter, poteter, beter, pastinakk og sellerirot
  • Litt olje
  • Salt og pepper evt. urtekrydder, paprikakrydder, chilikrydder, hvitløk eller sitronpepper

Slik gjør du: Vask rotgrønnsakene godt. Behold gjerne skallet på. Det er jo i skallet det sunne kostfiberet sitter! Kutt dem i tynne skiver, gjerne med en mandolin hvis du har, eller en ostehøvel. Legg bakepapir på to stekebrett og fordel grønnsaksskivene på stekebrettene slik at skivene ikke overlapper hverandre. Tørk dem godt av med papir. Pensle skivene med olje og strø over ønsket krydder.

Stek i ovnen på 180 grader varmluft i ca 10 minutter. Pass på at skivene ikke blir brent. Ta ut stekebrettene og løsne skivene fra bakepapiret hvis de sitter fast. Skru ned temperaturen på ovnen til 100 grader varmluft og la skivene tørke i ca 1 time med ovnsdøra på gløtt til de blir helt sprø.

Avkjøl på rist. Oppbevar i tett boks med litt matpapir i bunnen, det ikke skal serveres med en gang.

Oppskriften inneholder 385 kcal per 100 gram mens «vanlig» type chips i butikkhylla ligger på rundt 480 kcal per 100 gram.

 Annet du kan lage chips av er grønnkål, tortillalefser eller frukt som eplechips.  

Slik lager du grønnkålchips!

Væsken fordampes

Når vi steker chips av grønnsaker hjemme, blir cirka 80 prosent av væsken fordampet i grønnsakene. Denne fordampingen vil påvirke næringsinnholdet og energiinnholdet i chipsen. Det vil føre til at chipsen blir mer energitett enn grønnsakene opprinnelig er, men også mer næringstett.

Fordelen med å lage chips selv, er at du har kontroll på mengde olje og salt du bruker - som du ikke trenger mye av for at chipsen skal bli god. Og som vist over, har hjemmelaget chips lavere kaloriinnhold enn de du får kjøpt i butikken. 

Du blir ikke "slank" av å spise hjemmelaget chips, men du har mer kontroll på innholdet, både næringsinnhold og energiinnhold. Lager du chipsen med skallet på, får du også med fiber. Men som med alt annet, kommer det også an mengden man inntar. 

Har du ikke laget hjemmelaget chips, anbefales det å prøve, dette!  

Powered by Labrador CMS