Derfor lykkes du ikke med å gå ned i vekt
Sommerferien er over for de fleste av oss, og tiden er inne for å komme inn i de hverdagslige rutinene igjen – både når det kommer til kosthold og aktivitet.
Ting har gjerne en tendens til å skli litt ut i ferier, og i disse dager blir vi bombardert i aviser, blader og sosiale medier om hvordan bli kvitt de ekstra sommerkiloene. For de aller fleste vil heldigvis disse ekstra grammene og kiloene som oftest forsvinne av seg selv, straks du kommer inn i hverdagen igjen – med jobb, mer regelmessig trening og alt av logistikk. Da blir det naturligvis mindre tid til lange fuktige kvelder og lag, med god – og mye mat og drikke.
Mens sommerkiloene er ganske enkle å bli kvitt, er det vanskeligere med de kiloene som har brukt lang tid på å feste seg både her og der, og som har kommet på grunn av dårlige valg og vaner i hverdagen – ikke bare i ferien. Man har kanskje ved flere anledninger prøvd å bli kvitt disse kiloene, men med ulikt resultat.
Hvem er dine sabotører?
Har du noen gang tenkt på at du kanskje har fokusert for mye på hva som skal til for å lykkes med livsstilsendringen, framfor å se på hva som kan gjøre at du ikke kommer til å lykkes?
Vår erfaring er at en viktig suksessfaktor for å lykkes med å få sunne vaner som varer, er å være oppmerksom på de tingene som kan gjøre det vanskelig å lykkes. Sabotørene kaller vi dem.
En kombinasjon av regelmessig fysisk aktivitet og endringer i kostholdet vil til sammen gi en bedre effekt framfor bare en av delene alene.
I Roede mener vi dette er de viktigste grunnene til at folk ikke lykkes med å gå ned i vekt.
- Du tenker du er på en slankekur. En slankekur har et startpunkt og et sluttpunkt. Du spiser veldig lite i en kort periode, kanskje bare i form av suppe eller pulver – og vekten raser ned. Motiverende – ja. En god metode for å holde kiloene borte for alltid – nei! Her jobber man ikke med å få nye, gode og sunne vaner. Tvert imot er man i en unntakstilstand. Og man er kanskje ikke forberedt på at jobben med å innarbeide de nye vanene fortsetter etter man har blitt kvitt de overflødige kiloene.
- Du er for utålmodig. De fleste har brukt lang tid på å få på seg de ekstra kiloene, og når man først bestemmer seg for å bli kvitt de, skal det skje i lynfart. Det krever tid, tålmodighet og både oppturer og nedturer å gå ned i vekt, og det er avhengig av at du har et energiunderskudd, altså at du inntar mer enn du forbruker. Et energiunderskudd på 800 1000 kcal per dag vil gi et vekttap mellom 0,5-1 kilo i uken. Det går gjerne raskere i starten, resten tar den tiden det tar og utholdenhet er et stikkord.
- Du har ikke satt deg mål eller delmål. Når du skal ut på en endringsreise, er det som en hvilken som helst annen ukjent reise – det er nødvendig med en plan, og et kart/veiviser. Vimser du bare rundt, er det vanskelig både å se målet, og komme seg dit. I en livsstilsendring er det helt nødvendig å se klart for seg det endelige målet, og å sette seg flere små delmål underveis. Å feire de små delmålene vil gi motivasjon og styrke til å holde ut hele reisen.
- Du gaper over for mye. Når man først har bestemt seg for å endre livsstil, er det ikke uvanlig å gå «all in». Man øker den fysiske aktiviteten betraktelig, man kutter ut alt av usunn mat og man spiser lite. Resultatet blir gjerne belastningsskader og en sulten og sliten kropp, som resulterer i full sprekk i opplegget. Bruk heller litt tid og la matglede være, en ingrediens i din livsstilsendringsprosess – det er fullt mulig! Det er også fullt mulig å oppnå store endringer ved å gjøre små grep. To, tre, kanskje fire endringer av gangen – det er ikke så mye som skal til før det utgjør en stor forskjell. Og husk, løpet er ikke kjørt selv om du får et tilbakefall. Ta lærdom av det, og kom tilbake på rett spor igjen så fort som mulig!
- Du prioriterer ikke fysisk aktivitet. Det er fort gjort å tenke kun på kostholdet når man vil ned i vekt, og det er kanskje ikke så rart når vi vet at kostholdet har mest å si i en vektreduksjonsprosess. Det er mye lettere å spise litt mindre, enn å trene mye mer for å komme i et energiunderskudd. Likevel er det viktig å prioritere fysisk aktivitet. Ikke bare gir det en rekke positive helsegevinster, både fysiske og mentale, men det gjør det også lettere å stå i – og holde ut prosessen. Rett og slett fordi du blir mentalt mer robust til å stå i endringen! Et sunt og riktig kosthold vil dessuten kunne gi bedre treningsresultater, og en slik progresjon og fremgang er viktig for å holde motivasjonen oppe.
Historien til de som lykkes
Mens det finnes mange måter å gå ned i vekt på, fins det dessverre ingen snarveier til varig vektnedgang.
Rådene over vil imidlertid gjøre deg mer forberedt på veien, og den blir både enklere og kortere. Historiene til dem som lykkes med å gå ned i vekt, er heldigvis ikke så forskjellige. Det amerikanske vektregisteret, med over 10 000 medlemmer, har publisert rapporter som forteller hva personer i praksis gjør, som lykkes med vektnedgang og med å holde vekten etter vekttap.
Det er spesielt 4 suksessfaktorer som går igjen til de som lykkes med å holde vekten etter vekttap:
- 78 % spiser frokost hver dag
- 75 % veier seg minst en gang i uken
- 62 % ser på TV mindre enn 10 timer i uken
- 90 % er i fysisk aktivitet i snitt én time hver dag, der de fleste går en lang tur
Bli kjent med, og ta et oppgjør med det som kan sabotere din plan om å få nye sunne vaner som varer. Og husk at det er langt færre av disse sabotørene når du har kommet i mål, og fått mange av de gode vanene over på autopilot.
En annen viktig fellesnevner, som er godt dokumentert gjennom forskningen, er at det å sikre seg jevnlig og langvarig oppfølging er en viktig suksessfaktor.
Lykke til!