
5 vanlige proteinmyter…
Protein har blitt et av de mest omtalte næringsstoffene, og du finner proteintilskudd og proteinrike matvarer overalt på markedet. Men hvor mye av det vi hører stemmer egentlig? Her får du svaret på fem vanlige myter.
Protein kalles ofte for «kroppens byggeklosser» og er et viktig næringstoff for vekst og reparasjon av alle kroppens celler. Protein er sammensatt av aminosyrer. Kroppen bruker ca. 20 forskjellige aminosyrer, og ca halvparten av disse kan vi produsere selv. Resten må tilføres fra maten, og de kalles for essensielle aminosyrer. Aller helst bruker kroppen karbohydrater og fett til energi, men der det er for mye proteiner i kosten, eller eventuelt for lite karbohydrater og fett, kan protein dessuten bli brukt som energikilde.

Myte # 1
Det er lett å få mangel på proteiner i kosten
Siden 1970 tallet har inntaket av protein hos nordmenn økt gradvis, og i dag får de fleste i seg nok protein gjennom et variert kosthold. Vårt inntak av dette næringstoffet ligger nå godt opp mot øvre grense for anbefalt mengde. For de fleste voksne er anbefalt daglig inntak av protein 0,8 gram per kilo kroppsvekt, noe som lett kan oppnås gjennom et vanlig kosthold. Så hvis du er frisk og spiser nok kalorier fra vanlig mat, er det absolutt ingen grunn til å bekymre seg over proteinmangel.
Myte # 2
Er mye proteiner bra?
Dersom proteiner får for stor plass i kosten, kan det bli mindre plass til andre viktige næringstoffer som fiber, sunne fettstoffer og karbohydrater. Kroppen nyttigjør seg det den har behov for og overflødig protein kan bli omgjort og lagret som fett. En rapport fra World Resources Institute, peker dessuten på at vårt fokus på protein er ikke så gunstig sett i et bærekraft perspektiv, og at inntaket av protein i vestlige land allerede er høyt.
Et høyt inntak av proteiner er ikke nødvendigvis uten risiko, spesielt hos de med høy risiko for hjerte- kar sykdom og nyresykdom. Beregninger fra PREDIMED studien (Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet) fant at deltakerne som spiste mye protein og lite karbohydrater hadde nesten dobbelt så stor risiko for en vektøkning (mer enn 10 %). Denne gruppen hadde også økt risiko for for tidlig død. Så protein er viktig, men mer er ikke nødvendigvis bedre. Det handler om å få i seg et variert og næringsrikt kosthold.

Myte # 3
Proteintilskudd er nyttig for idrettsutøvere
Det er riktig at idrettsutøvere har et noe høyere proteinbehov avhengig av type idrett og treningsmengde. For en idrettsutøver vil det være naturlig å ha et høyere proteinbehov, 1,2 g-1,8 g per kilo kroppsvekt. Idrettsutøvere spiser som regel mer mat gjennom dagen og får naturlig nok også mer protein gjennom kosten. Så med et riktig og variert matinntak som gir tilstrekkelig med energi ut fra energibehovet dekker de aller fleste proteinbehovet med vanlig kosthold godt, også idrettsutøvere.
Myte #4
Protein fra planter har dårligere kvalitet
Kvaliteten på protein måles ut fra aminosyresammensetningen og hvor mye av proteinet som blir tatt i kroppen. Animalske proteiner inneholder alle de essensielle aminosyrer i riktige mengder, mens planteproteiner kan ha lavere nivåer av en eller flere aminosyrer, men dette betyr ikke at planteprotein er dårlig. Ved å spise variert plantebasert kosthold, kan proteiner fra planteriket være av minst like god kvalitet. Det finnes også relativt mye forskning som tyder på at proteiner fra planter er sunnere og gir lavere risiko for kroniske sykdommer enn protein fra animalske matvarer. En årsak til dette er at planteproteiner ofte kommer fra matvarer med færre kalorier og mer fiber, altså i en gunstigere innpakning.
Myte # 5
Vegetabilske matvarer må kombineres nøye for å gi fullverdig protein
Du kan få en en god aminosyrefordeling fra plantebaserte kilder ved å spise variert gjennom dagen. Bortsett fra i sterkt raffinerte matvarer som sukker og oljer finnes protein i de fleste matvarer, også planter. Eksempler på matvarer som er spesielt gunstig å kombinere for å få fullverdig protein, er kornprodukter, ris, bønner, erter, linser og nøtter. Men det er ikke nødvendig med en såkalt proteinkomplementering, altså å spise for eksempel korn og belgvekster til samme måltid. Så lenge du spiser et variert kosthold med de nevnte matvarene vil du få i deg de essensielle aminosyrene uten å måtte planlegge de spesfikke kombinasjonene. Du kommer altså langt med et variert kosthold.