Kraften av å spise sunt og nok

Hver dag spiser vi mat som gir oss energi og næringsstoffer for at kroppen skal fungere. Visste du at vi tar ca. 200 matvarevalg hver dag, og at 50 % av de valgene tar vi helt ubevisst, altså uten å tenke over at vi tar dem?

Men hvilken betydning har egentlig de matvalgene du tar for kroppen, helsa, prestasjonsevnen og overskuddet ditt?

Vårt daglige energibehov

Kroppen vår trenger en viss mengde energi daglig både når vi er i aktivitet og hvile. Energibehovet er individuelt og påvirkes av kjønn, alder, høyde og vekt, men også av ditt aktivitetsnivå. Jo mer aktiv du er, jo mer energi trenger du for å være i energibalanse. Det er de energigivende næringsstoffene fett, karbohydrater og protein som gir oss energi til vårt kroppsmaskineri. Det geniale er at når vi har en god balanse av de tre, får vi samtidig i oss alle de forskjellige vitaminene og mineralene maskineriet vårt trenger for å fungere optimalt.

Fett er viktig fordi det gir oss viktige fettsyrer og fettløselige vitaminer. Det såkalte sunne fettet, er superviktig for hjertet og hjernehelsen vår og finnes spesielt i fet fisk, tran, oljer, nøtter og kjerner og avokado. Sammen med karbohydratene får vi en rekke forskjellige vannløselige vitaminer, antioksidanter og både løselige og uløselige fibre. De viktigste kildene til de sunne karbohydratene er grove brød og kornvarer, frukt, bær, grønnsaker og belgfrukter. De såkalte langsomme karbohydratene, som finnes i grove kornprodukter og belgfrukter, gir oss en jevnere blodsukkerstigning og en mer varig metthetsfølelse.

Protein er kroppens byggeklosser, og er viktig for blant annet oppbygging og vedlikehold av skjelettet, muskler og bindevev. Men det er også en energikilde, så for mye protein i kosten kan bli lagret som fett. Matvarer med god proteinkvalitet er magre meieriprodukter, egg, og magert kjøtt. Grunnen til at disse matvarene er gode kilder er fordi de inneholder essensielle aminosyrer som kroppen ikke klarer å produsere selv så du må få de tilført gjennom maten du spiser.

Energibalanse eller ikke

Eksempler på energirike og sunne matvarer er fet fisk, nøtter, kjerner, frø, avokado og oljer. Disse matvarene gir oss viktige næringsstoffer, og er viktige i et balansert kosthold.

Når vi spiser like mye energi/kalorier som kroppen trenger/bruker, er vi i en såkalt energibalanse. Inntar vi derimot mer energi enn kroppen trenger omdannes overskuddet til fett. Spiser vi mindre energi enn det vi trenger, kommer vi i negativ energibalanse og skjer det over en periode vil du gå ned i vekt.

Energitettheten i maten påvirker energiinntaket

Energien vi får fra de energigivende næringsstoffene i maten måles i kilokalorier (kcal), og hvor mye energi det er i maten er avhengig av fordelingen av disse energigivende stoffene, samt hvor mye fiber og vann det er i maten. Generelt er matvarer med lav energitetthet (under 100 kcal/100 gram) rik på fiber og vann eller protein og vann, i tillegg til at de stort sett er veldig rike på vitaminer og mineraler.

Eksempler på mat med lav energitetthet er grønnsaker, frukt og bær, samt poteter og belgfrukter. Matvarer med middels energitetthet (mellom 100 og 250 kcal/100 gram) er mat som metter og som sikrer oss et variert og sunt kosthold, som grove kornprodukter, magert pålegg, magert kjøtt/fisk/fugl samt magre meieriprodukter. Fellesnevneren for matvarer med høy energitetthet (mer enn 250 kcal/100 gram) er at de inneholder mye fett. Men her finnes det to hovedkategorier av matvarer, de med mye fett og sukker og lite av vitaminer og mineraler. Ofte kalt tomme kalorier! Eksempler her er kaker, muffins, snacks og fast-food.

Ved å se på energitettheten i maten og å spise mye og variert av matvarer med lav og middels energitetthet vil dette nesten automatisk gi deg et balansert og sunt kosthold.

Det vil gjøre deg bedre rustet til holde en trivselsvekt, holde deg frisk og rask og gi deg overskudd og energi i dag – og bidra til en god helse i morgen.

Maten er vår medisin

Maten vi spiser gir oss energi og gjør oss mette, men det er også kilde til viktige næringsstoffer! Vi vet at riktig ernæring er avgjørende og viktig for å oppnå god helse og oppleve energi og overskudd i hverdagen. For å oppleve dette, er det også viktig at de kaloriene du spiser er gode for deg. Det vil si at maten vi spiser må inneholde nyttige næringsstoffer som vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter, som alle har viktige funksjoner i kroppen. Maten trenger rett og slett å være næringstett og inneholde de ekstra næringsstoffene kroppen din til enhver tid trenger for at du skal holde deg frisk, prestere og gjøre det du har lyst til.

Samtidig vet vi at maten vi spiser og gleden av å spise god mat, er helt essensielt i forhold til vår mentale helse, derfor har et sunt og godt kosthold en veldig stor betydning for vår helse og livskvalitet.

Roedes verktøy

– Enkelt, nyttig og inspirerende!

Trenger man å være ernæringsfysiolog for å spise sunt? Ernæring er et stort og komplisert fagfelt, men det trenger likevel ikke være komplisert å spise sunt. I Roede er vi opptatt av å gjøre komplisert kunnskap enkel og vi har utviklet praktiske verktøy som gjør det lettere å spise sunt og variert. Roedes kostholdsscore er et av verktøyene som motiverer deg til å velge smartere for å få et balansert kosthold som bidrar til bedre helse, en sunn vekt og mer overskudd. 

Alle valgene du tar i dag og i morgen…

…..har en betydning for kroppen, helsa, prestasjonsevnen og overskuddet ditt. I tillegg til å være aktiv og få nok søvn, vil det å spise regelmessig og sunn være en god investering for helsa. 

Powered by Labrador CMS