Planlegg en sunnere og billigere ukesmeny med matprepping
I en hektisk hverdag snakkes det mer og mer om planlegging og forberedelser av måltider. Ordet “matprepping” går igjen som en emneknagg for måltider som enten er helt spiseklare, eller hvor store deler av maten er ferdig kuttet/skrelt/fordelt, men der blanding og en varmebehandling gjenstår.
Prinsippet er at man forbereder noen eller alle av ukens måltider samtidig, slik at man har «preppet» måltider og slipper å bruke mer tid på å tenke på hva man for eksempel skal ha til middag eller lunsj hver dag.
I tillegg sparer du penger på maten, og hvem vil ikke det i disse tidene med økte matpriser og høy strømregning. Det er vinn-vinn for helsa og lommeboka!
Du har kanskje tatt et skråblikk på din kollega eller medstudent sin lekre lunsj, en velfylt matpakke med variert og fargerikt innhold, og tenkt “hvordan får andre egentlig tid til det”?
Økende trend
I Roede vet vi at trender går i loop, men fenomenet “matprepping” er noe vi absolutt velger å fremsnakke fordi det å planlegge rett og slett gjør det enklere å lykkes med et sunt kosthold.
Fenomenet matprepping eller “meal-prep” er noe som er fremtredende i sosiale medier. Maten er mer innbydende og fotogen, så kalt “instavennlig”, nettopp fordi det frister og stimulerer til økt matglede.
Ved å bli mer bevisst og øke forutsigbarheten i kostholdet, opplever vi at mennesker lykkes bedre med å spise variert og sunt. Dersom noe er planlagt, så er jobben halvveis gjennomført!
Fordelene med matprepping er mange, bl.a. mindre matsvinn, bedre flyt i hverdagslogistikken og ikke minst en mer variert og forutsigbar ukesmeny som gjør at du slipper turen innom butikken på vei hjem fra jobb. Du stresser i tillegg mindre, får mindre oppvask og skaper mer tid til å gjøre andre hyggelige ting når du er i tidsklemma.
La deg derfor inspirere av enkle tips til hvordan du kan korte ned matlagning i hverdagen, samtidig som du sikrer et næringsrikt og variert kosthold for deg og familien.
Lag en handleliste som inkluderer en ukesmeny der du og familien planlegger middager/andre måltider for hele uken.
Slik kan et velpreppet kjøleskap se ut. Foto: Maria Warncke Nørregaard
Handle inn på forhånd (gjerne dagen før prepping) og legg klart.
Kjøp inn eller finn frem det du måtte ha av glass med lokk eller tette bokser til matoppevaring i varierte størrelser som er enkle å ha med på farten eller oppbevare hjemme.
Velg hvilken dag du vil preppe. Søndag er ofte en dag med bedre tid til å sortere kjøleskap og forberede/ porsjonere ut måltider i bokser:
Vask og kutt grønnsaker og sorter i bokser.
Legg gjerne harde grønnsaker i vann så vil de holde på farge og spenst. De kan tape seg noe i næringsstoffer, men husk at du får i deg mye mer næringsstoffer om du velger grønnsaker som har ligget i litt vann, enn ingen grønnsaker.
Kok opp fullkornspasta/-ris/byggryn – som siden kan blandes inn i en annen rett, og ligger klar til bruk.
Kok opp sauser/gryter/supper som kan posjoneres i bokser.
Sett en kjøleskapsgrøt som kan stå klar for topping.
Kom i gang med matprepping du også
Kjekt å vite
- Lag gjerne doble porsjoner av f.eks. supper som kan fryses og tas opp igjen som noe enklere form for prepping.
- Skill kornblandinger og frukt, som siden kan tilsettes yoghurt eller melk, for å beholde knasende konsistens frem mot måltidet.
- Legg ovnsbakte retter rett i ildfast form med plastfolie, som siden kan settes rett inn i ovnen.
Vi ønsker deg lykke til med forberedelsene!