Den beste treningen for vektreduksjon

Et spørsmål mange som vil ned i vekt stiller seg selv, er hva som er den beste treningen for å gå ned i vekt. Et annet spørsmål er hvor mye trening som må til.

Til det første spørsmålet: Er det lavintensiv eller høyintensiv trening som gjelder? Vi har jo hørt at lavintensiv trening er best for å gå ned i vekt fordi kroppen da forbrenner en høyere andel fett, men så har vi også hørt at totalforbruket er høyere ved høyintensiv trening, og at det tærer mer på karbohydratlagrene.

Så hva anbefales til de som ønsker å gå ned i vekt?

Det første, og aller viktigste rådet, er å leve etter regelen at det er ikke så viktig hva du gjør, men at du gjør noe! Det å være fysisk aktiv er langt viktigere enn om det er høyintensiv eller lavintensiv trening. For å gå ned i vekt må man forbruke mer energi enn man inntar gjennom mat og drikke. Dette gjør man både ved å spise mindre, og ved å øke den fysiske aktiviteten, uavhengig av intensiteten.

Ønsker du derimot å øke energiforbruket enda mer, er det smart å trene med moderat til høy intensitet. Eksempler på det er: jogging, sykling, rask gange – gjerne i motbakke, aerobic eller langrenn, mens aktivitet med lav intensitet er rolig gange.

Ikke glem styrketreningen!

Men man forbrenner jo mer fett på lav intensitet?

Men hvorfor anbefales det å drive med trening på moderat til høy intensitet, hvis man forbrenner mer fett når man trener på lav intensitet?

Her er det viktig å merke seg at fettforbrenning ikke er det samme som høy forbrenning – eller total forbrenning. Det er tungt for kroppen å dra i gang fettforbrenningsprosessen, og prosessen er treig – i motsetning til forbrenningen av karbohydrater. Det betyr at forbrenningen totalt sett er mindre ved treningen på lav intensitet.

Så vi slår et slag for trening med moderat til høy intensitet! Da får du også bedre kondisjon, som etter hvert vil føre til at du kan trene på høyere belastning, og totalforbruket blir enda høyere.

Til spørsmålet om hvor mye trening som skal til for å gå ned i vekt, vet vi det at 30 minutter fysisk aktivitet hver dag gir en helsegevinst. For å oppnå en vektreduksjon kreves mer trening og fysisk aktivitet. Det anbefales at 60 minutter fysisk aktivitet om dagen er nødvendig for å gå ned i vekt.

Til slutt, hvis vektreduksjon er målet, husk at det er best å kombinere fysisk aktivitet i moderat til høy intensitet og styrketrening!

Ikke glem styrketreningen

Styrketrening gir også fordeler for de som ønsker å gå ned i vekt – inkludert å bygge eller vedlikeholde muskelmasse. Helsedirektoratet anbefaler alle voksne å trene styrke to ganger i uken. Skal du ned i vekt, kan du gjerne trene styrke litt oftere.

Powered by Labrador CMS