Denne aktiviteten forbrenner mest

Publisert

Mange lurer på hvilken aktivitet som forbrenner mest.

Det “overordnede” svaret til dette, er den treningen du faktisk gjør! Hvis det å ligge på sofaen trumfer foran det å ta seg en løpetur, forbrenner du ikke særlig mye den kvelden. Om du kommer deg over dørstokkmila, forbrenner du langt mer. Så kort oppsummert er litt aktivitet bedre enn ikke noe, uansett hva det er.

Så kan man ta det et steg videre, og si at man forbrenner mer ved å gå framfor bare å stå, å jogge sakte framfor å gå, og å løpe fort framfor å jogge sakte. For allerede når du reiser deg opp fra stolen din og begynner å gå, så øker forbrenningen mye, sammenliknet med når du sitter.

Et tips er hele tiden å tenke “hva kan jeg gjøre akkurat nå for å øke intensiteten enda litt til?”. Å ta tåhev når man pusser tenner eller kjøre noen knebøy foran tv-en, er noen eksempler her.

Energiforbruket øker med omtrent 90 % ved å stå og bevege seg litt, rundt 150 % ved å rusle rolig, og rundt 200 % ved å gå rolig. Rask gange gir altså nær tre ganger så høy forbrenning som hvile!

Energiforbruket øker med omtrent 90% ved å stå og bevege seg litt, framfor å sitte.

Forbruket varierer i ulike aktiviteter

Det som de fleste likevel er aller mest opptatt av, er hvilken aktivitet som har høyest energiforbruk. Dette beregnes ved å se på hvilken MET (metabolsk ekvivalent) aktiviteten har.

  • Energiforbruket når man ligger i ro, har én MET. Så regner man hvor mye høyere energiforbruket av fysisk aktivitet blir under ulike aktiviteter.
  • Lett aktivitet er aktiviteter under 3 METs og inkluderer å ligge, å sitte, lett gange og husarbeid. METs mellom 3-6 regnes som moderat intensitet, og kan være power yoga, golf, gange og gå rolig i trappen.
  • Aktiviteter med høy intensitet har over 6 METs, og inkluderer løping, aerobic og svømming.
Ikke glem hverdagsaktiviteten. Her forbrennes også mye!

Selv om mange har fokus på å drive med aktiviteter på høy intensitet, husk at summen av mye aktivitet på lav intensitet, hverdagsaktivitet og snikmosjon, kan gi et vesentlig energiforbruk i det daglige.

Vektbærende aktiviteter

Hvis man ikke er så opptatt av hvor mange MET en aktivitet har – noe de færreste av oss er, så er en god “huskeregel” at vektbærende fysisk aktivitet, er et godt valg.

Dette er aktiviteter der man bærer vekten av sin egen kropp, som under løping, gange og langrenn.

Finn en aktivitet du liker og som gjør at du har lyst til å gjenta den i morgen, i over i morgen og om en uke, er mitt råd helt til slutt!

Fettforbrenning vs forbrenning av karbohydrater

En ganske vanlig misforståelse blant mange, er å velge lavintensitetstrening fordi da “forbrennes mer fett”.

Det stemmer at kroppens foretrukne energikilde under lavintensitetstrening er fett, og motsatt, karbohydrater når man trener på høy intensitet. Men det som teller aller mest er det totale energiforbruket, ikke om det er fett eller karbohydrater som forbrukes! Og vi vet jo det at jo høyere intensitet, jo høyere blir det totale energiforbruket.

Powered by Labrador CMS