Traveler is walking in the forest

Gå som trening

Høsten er en fin tid å gå turer. Se her hvordan du kan gjøre gåturen til en treningstur!

Naturen er en viktig kilde til de anbefalte 30 minuttene med fysisk aktivitet. Men nordmenn er ikke like glad i å gå tur som vi tror. Selv om de aller fleste sier går tur i nærområdet sitt i løpet av året, oppgir 1 av 3 at de går slike turer sjeldnere enn en gang i uka. Det er også 7,5 prosent som svarer at de aldri går slike turer.

Mange ønsker å være mer aktive, men synes det er vanskelig å få til i praksis. En av årsakene til dette kan være at mange tenker at aktivitet som funker kun består av ekstrem høy puls, svette og blodslit. Men er det virkelig kun det som gir effekt?

For mange er gåturen en skikkelig økt

Hvis man tenker på treningsprinsippet progresjon, er det klart at etter hvert som formen stiger, kreves det en annen form for trening, enten i form av belastning, variasjon eller intensitet. Men for en person som skal fra sofaen og ut på trening, kan en gåtur ses på som trening og gi like stor gevinst sammenliknet med en toppidrettsutøver som gjør en annen form for trening. 

Begge kan for eksempel ligge i snitt puls på 88 %, men grunnet ulikt utgangspunkt er det variabelt hvilken aktivitet som gir økt puls - alt etter hvilken form vedkommende er i.

En gåtur gir flere positive gevinster

Og det er mange grunner til dette. Ved gange går du fra hvile til aktivitet, noe som i seg selv gir mange effekter både fysisk og psykisk. Det vil øke pulsen slik at hjertets pumpeevne trenes, det gir bevegelse og belastning av muskulatur, samt redusert stress, økt velvære og overskudd. I tillegg kan en gåtur bidra til en bedre appetitt regulering og man forbrenner mer energi enn ved hvile. 

Det er enkelt å gå en tur, det er egentlig bare å ta på seg gode sko og gå ut døren. Gjør du dette noen ganger i uken en periode, kan det bli en vane og dermed blir det lettere å gjennomføre. Etter hvert som formen er stigende, vil du nok få motivasjon til å øke intensiteten noe på turene. Dersom du har faste avtaler med deg selv eller en venn, er det lettere å gjennomføre turen.

Her er flere råd for hvordan man kan få mer ut av gå-turen:

Gange i motbakke

Du trenger ikke løpe, men du bør tørre å svette litt og få opp pulsen. Hjertepumpen blir utfordret, samtidig som gange i motbakke er skånsomt for knær og hofter, sammenliknet med løping. Dette er også bra styrketrening fordi muskulaturen, særlig i rumpe og ben, utfordres. Bruk gjerne staver, så får du god støtte samtidig som muskulaturen i overkroppen aktiveres.

Opp i intensitet

Legg inn intervaller i gåturen – det utfordrer hjertepumpen og sirkulasjonen. Du kan enten gå raskt opp en bakke 5-10 ganger, løpe intervaller mellom lyktestolper, eller ta tiden på pulsklokken hvor du løper/går raskt 30 sekunder og kjører 15-30 sekunder hvile. Dersom du ønsker en lengre variant kan du finne en litt lang og slak motbakke hvor du går/jogger i totalt 4 minutter, går ned igjen og gjør tilsvarende runder totalt fire ganger.

Vær kreativ, kjenn at kroppen funker og lev på den gode følelsen du garantert får etter gå/joggeturen er gjennomført!

Flere tips som får deg i gang og som gjør gåturen morsommere:

  • Hør på en podcast eller lydbok. Da forsvinner tankene fort inn i en annen verden!
  • Fartslek-intervaller. Legg inn ulike tempovariasjoner på turen. Tilpass underveis. For eksempel kan du gå litt fortere mellom noen lyktestolper, eller i oppoverbakkene.
  • Bruk gåturen som transport. Bruk beina dine til å komme deg rundt.
  • Gåtur med mening. Har du hørt om plogging? Det er jogging med plukking av søppel. Kan det bidra til å øke motivasjonen din?

Gåing er undervurdert som treningsform

Powered by Labrador CMS