Gir du hjertet den omtanken den trenger?

Uansett form og hvem eller hva du er – hjertet er din viktigste muskel! Hvorfor skal du få vite nå!

Hjertets hovedoppgave er å sende blod med oksygen og næring rundt i kroppen. Når hjertet slår, pumpes det blod med oksygen ut fra hjertet. Dette blodet med oksygen transporteres via blodårene rundt til hele kroppen slik at vi får levert oksygen til de delene av kroppen som trenger det. Dette foregår døgnet rundt uansett hva vi foretar oss, men hvor hardt hjertet trenger å jobbe, er veldig avhengig av hva vi gjør med kroppen vår.

Når vi slapper av, for eksempel sover eller sitter stille, trenger kroppen ganske lite oksygen. Da vil hjertet slå ganske få og rolige slag siden vi ikke beveger oss. Når vi beveger på kroppen, for eksempel ved å gå eller jogge, vil behovet for oksygen øke og hjertet må slå flere og mer kraftfulle slag. Behovet for oksygen øker fordi musklene som beveger på oss, trenger mer oksygen (og energi) for å kunne opprettholde bevegelsene. Mye mer enn når vi sitter stille og musklene «slapper av».

Slik spiser du for hjertet

Andpusten og sliten?

Om du merker at du fort blir andpusten selv om du «bare går» eller du hiver etter pusten og stivner i beina etter noen få trappetrinn, kan det hende hjertet trenger en liten dose omtanke og trening.

10 – 15 minutter med ganske hard jobbing i motbakke er godt for hjertet!

Hjertet er heldigvis en takknemlig muskel, som kjapt blir sterkere hvis vi passer på det med jevne mellomrom. 

Slik tar du vare på hjertet ditt

Den beste måten å passe på at hjertet ditt er sterkt og gir deg nok blod med oksygen til at du kan gjøre det du vil, er å sørge for å trene det et par ganger i uka. Det kan du ganske enkelt gjøre når du er ute og går eller jogger. På to av gå- eller joggeturene dine, kan du ta i ekstra hver gang det kommer en motbakke.

Tenk at du skal prøve å holde samme fart i motbakken som når det er flatt – da vil du måtte jobbe hardere for å klare samme fart når det går oppover. Da vil du merke at hjertet pumper ganske mye mer og hardere og du blir mer andpusten. Når bakken er slutt holder samme fart, men trenger du ikke å ta i så mye siden bakken er slutt. Etter et par minutter vil du merke at pusten og pulsen har roet seg veldig sammenlignet med når du jobbet opp bakken.

Om du sammenlagt på en tur klarer totalt 10 – 15 minutter med ganske hard jobbing i motbakker to ganger i uken, har du hjertet ditt og deg selv en kjempetjeneste!

Powered by Labrador CMS