Mat og drikke i forbindelse med trening

Det er viktig å finne en måltidsrytme som passer til dine treningsøkter. Sånn at du har nok energi til å yte maks under trening, samtidig som det er rom for et måltid etter trening når du gjerne er sulten og kroppen trenger påfyll for å restituere seg. En god måltidsrytme vil også gjøre det lettere å unngå overspising etter trening.

Les også: Mat + trening = sant!

Smart mat før trening

Passer du på å spise et måltid et par timer før trening, yter du bedre på trening og får dermed bedre effekt av treningsøkten. Spis deg behagelig mett, og gjerne et måltid rikt på langsomme karbohydrater som gir lett tilgjengelig energi til kroppen.

Styr unna fete og store måltider som kan skape ubehag når du trener, og unngå mye søtt som kan gjøre at du går tom underveis.

Mat med langsomme karbohydrater og noe proteiner gir et godt grunnlag for en god treningsøkt. Her er noen eksempler på mat som gir god energi:

  • Brødskive med egg, kjøtt, fiskepålegg og et glass melk
  • Kornblanding med melk eller yoghurt
  • Havregrøt eller byggrøt
  • Smoothie med frukt/grønnsaker og yoghurt eller annet meieriprodukt
Vann er den beste tørstedrikken og behovet vil variere alt etter klima, treningens varighet, intensitet og hvor mye du svetter.

Les også: Tren deg ned i vekt med fysisk aktivitet

Smart mat etter trening

Etter en treningsøkt er det viktig å erstatte kroppens tap av væske og salter, samt å fylle på med både karbohydrater og gunstige proteiner. Ved riktig påfyll blir kroppen klar for å yte godt også under neste treningsøkt.

Drikk rikelig med vann og spis mat som inneholder karbohydrater og proteiner, det gir en god effekt på restitusjonen slik at kroppen blir klar til å prestere godt neste treningsøkt. Her er noen eksempler på mat som gir god restitusjon:

  • Melkebasert smoothie
  • Cottage cheese med syltetøy
  • Kesam med frisk frukt
  • Kornblanding med melk
  • Middag i tråd med tallerkenmodellen

Og vann som tørstedrikk!

Vann er den beste tørstedrikken og behovet vil variere alt etter klima, treningens varighet, intensitet og hvor mye du svetter. Væsketapet kan variere mellom ½-1 liter per time. En god vane er derfor å drikke nok før trening, gjerne 4-6 dl de siste to timene før trening, og drikk helst under all trening som varer mer enn 30 minutter.

Fyll også på med væske jevnlig etter trening.

Powered by Labrador CMS