Puls kan gi unøyaktig forbrenningsberegning

Mange bruker pulsmåling for å forstå og beregne hvor stor forbrenningen er. Det er imidlertid ikke alltid at pulsen og pulsklokka gir deg et nøyaktig svar på akkurat det.

Noen pulsklokker kan gi en veldig unøyaktig beregning av kaloriforbruk under trening. Disse klokkene bruker bare varigheten på treningen og den pulsen du har hatt i treningsøkten som beregningsgrunnlag når klokka forteller deg hvor mange kcal du har brukt. Det klokka ikke vet, er hva slags trening du har gjort og på hvilken måte du har gjennomført treningsaktivitetene.

Dette betyr enkelt forklart at en person som har høy puls gjennom treningen, automatisk vil få en høy forbrenningsberegning, mens en person som ikke har hatt like høy puls i treningen, vil få en lavere kcal-beregning. Dette vil skje uavhengig av hva de to personene reelt sett har gjort i treningen.

For å få en nøyaktig måling på kaloriforbuk, er det smart å bruke en klokke med GPS.

Samme puls – ulik forbrenning

Et par eksempler illustrerer det som er beskrevet over:

To kompiser skal trene. Begge veier 100 kg. En er i bra form mens den andre har en form preget av flere års stillesitting. De trener en time ved å bevege seg rundt en friidrettsbane. De starter og avslutter treningen på likt. Han i god form jogger løper med en snittfart på 10 km/t og en snittpuls på 150, mens den andre går i 6 km/t med en snittpuls på 150. Når de sjekker hverandres pulsklokker etter en time på banen, er det beregnet samme kaloriforbruk på tross av at den ene har tilbakelagt totalt 10 km, mens den andre har gått 6 km. Dette skjer fordi begge har hatt samme gjennomsnittspuls og siden de veier det samme, 100 kg, vil klokka beregne likt kaloriforbruk.

Dette skjer fordi klokka kun tar utgangspunkt i pulsen, ikke hva de faktisk har gjort, altså hvor langt de har jogget og gått. I dette tilfellet har den personen i best form brukt langt flere kalorier enn den andre, hhv 1000kcal mot 420 kcal.

GPS-klokke fikser biffen

Denne problemstillingen elimineres hvis klokka også beregner avstand, for eksempel via GPS, slik at den får med tilbakelagt distanse i kaloriregnskapet.

Da vil du få en god og nøyaktig beregning av kcal-forbruket når du beveger deg til fots utendørs!

Powered by Labrador CMS