Rødbetjuice = bedre prestasjon?

Flere studier har undersøkt om det er noen sammenheng mellom det å innta ukonsentrert rødbetjuice et par timers tid før en treningsøkt eller konkurranse og økt prestasjon.

Men aller først, hvorfor i alle dager har man tenkt at det er en kobling mellom rødbetjuice og treningsprestasjon? Jo, fordi det aktive stoffet i rødbetjuice er nitrat, et stoff som kommer fra naturen og som finnes i de fleste grønnsaker. Nitrat er nødvendig for at planter skal vokse og finnes derfor i alle planter. Nitrat skal ha effekter som kan være spesielt gunstige når man er fysisk aktiv.

Den ene effekten er at nitratet øker blodstrømmen ved å åpne blodårene mer. Det betyr mer oksygen til blodet. Den andre effekten er at nitratet får musklene til å trekke seg sammen mer effektivt. Det betyr at musklene klarer å bruke oksygenet de får mer effektiv. Det er dette som gjør at rødbetjuice kan øke idrettsprestasjonen, og spesielt i aktiviteter der oksygen kan være en begrensende faktor fordi intensiteten er høy. Som for eksempel under løping, langrenn, sykling, fotball osv.

Studier har vist en 5 % økning i prestasjon målt i tid under 5 km løping ved inntak av rødbetjuice.

Best effekt på mosjonister

De fleste studier som har sett på effekten av inntak av rødbetjuice og økt prestasjon, baserer seg på inntak av 0,5 til 1 liter ukonsentrert rødbetejuice ca. to timer før en treningsøkt eller en konkurranse. Studiene viser at det er kun mosjonister og folk som trener lite som opplever denne positive effekten. Man ser gjerne ikke samme effekt hos toppidrettsutøvere. Mest sannsynlig fordi de mindre trente ofte har et dårligere oksygenopptak. Hvis man som mosjonist vil maksimere effekten, har det også vist seg at du bør drikke samme mengde hver dag i en ukes tid før konkurranse eller trening, og så den siste dosen ca. to timer før.

Undertegnede har testet ut dette selv opptil flere ganger, først og fremst i forbindelse med mosjonistløp- og skirenn. Konklusjonen er at det har en viss effekt, og at beina blir sure lenger uti konkurransen enn før jeg testet ut dette. Om det er en placeboeffekt inni bildet eller ikke, er ikke godt å si. Men endringen er såpass merkbar, at det har blitt et fast ritual å innta 0,5 l ukonsentrert rødbetjuice rundt to timer før en konkurranse. Den første slurken smaker ganske godt, resten smaker jord! Men det må til.

Og obs obs til deg som ikke har prøvd dette før…. urinen får en helt annen farge i timene etter inntak 🙂

Powered by Labrador CMS