Slik trener du bort stress

Den beste medisin mot stress er fysisk aktivitet. Men hvordan skal man egentlig trene for å finne roen?

Stress er en del av hverdagen for de fleste og er ikke skadelig så lenge du får mulighet til å hente deg inn igjen. Er du imidlertid konstant stresset risikerer du å utvikle både kroppslige og psykiske symptomer som kan gjøre deg syk. Den beste medisin mot stress er fysisk aktivitet. Men hvordan skal man egentlig trene for å finne roen?

Fysisk aktivitet mot stress

Fysisk aktivitet frigjør hormoner som gjør at det skapes en bedre balanse mellom kroppens «gass» og «brems»

En av de beste måtene å forebygge stress på er ved å være fysisk aktiv. Det finnes mye forskning som viser at fysisk aktivitet gjør deg roligere, mer opplagt og glad, samtidig som du bygger opp en bedre motstandskraft mot stresset.

I Roedes NEDiVEKT-app finner du mange treningsfilmer! Last ned her

En vanlig misforståelse er at man må trene hardt og ofte for å få en positiv effekt av aktiviteten. For en stresset person er faktisk denne type trening ikke optimal. Da er det bedre med rolige aktiviteter, som å gå en tur. Det viktigste med fysisk aktivitet er at det gjøres regelmessig.

En rask spasertur 4-5 dager i uken gir et godt grunnlag for kroppens håndtering av stress

Finn ro og avspenning gjennom fysisk aktivitet

Unngå trening med høy intensitet

Når du har mye stress i kroppen er ikke høyintensitiv trening å anbefale. Det kan faktisk gjøre kroppen mer stresset. Trening er i utangspunktet stress for kroppen, men i positiv forstand, hvor vi trener kroppens systemer på å håndtere stress på en bedre måte. Det er derfor viktig at treningen i seg selv ikke blir et nytt stressmoment. Lytt til kroppen og velg en aktivitet du klarer å gjøre regelmessig.

Tur og yoga i behandling av kronisk stress

Forskning viser at en daglig spasertur på 45 minutter er en god basis i behandlingen av kronisk stress. Utover dette kan man gjerne komplettere med styrke– eller balansetrening et par dager i uken. Har man ikke mulighet til å gå en lang tur, kan man dele opp i mindre økter, men la hver økt vare i minst 10 minutter for å få effekt.

Les også: 14 måter å gå tur på.

Høyt stressnivå kan virke utløsende i forhold til både fysiske og psykiske lidelser, herunder kreft og depresjon. Dette understreker betydningen av å få hjelp når man har kommet inn i en tilstand av kronisk stress.

Powered by Labrador CMS